Всеки използва етерични масла в грижата си за косата - знаем ползите, които имат за укрепване на косъма, предотвратяване на накъсването, защита от външни фактори и дори за насърчаване на растежа.

Рициновото масло и ползите му за скалпа, косата и растежа на миглите и веждите

Ползите от рициновото масло - и за косата, и за миглите, и за веждите

Но и няколкото странични ефекти

Напоследък все повече се говори за маслото от розмарин и най-вече ползите му за бърз растеж на косата. Социалната мрежа TikTok е дори "обсебена" от етеричното масло - в последно време етикетът #RosemaryOil събира над 586 милиона гледания на видеоклипове, показващи предимството на този природен продукт, информират от Real Simple.

Маслото се извлича от растението розмарин, разпространено най-вече в средиземноморския регион и отдавна известно с лечебните си свойства. Има антисептично действие върху скалпа, което го прави отличено средство за елиминиране на пърхота, както и за запазване еластичността на кожата скалпа.

Снимка 611327

Източник: iStock

Но дали маслото наистина помага за растежа на косата? Краткият отговор на специалистите е: да. Уилям Гауниц, сертифициран трихолог (специалист, занимаващ се с проблемите на косата) споделя за проучвания, сравняващи медицински препарати, специално разработени за лечение за косопад с масло от розмарин.

Според получените резултати, става ясно, че и двата продукта са сравними като действие и резултати. И дори маслото от розмарин се оказва с повече ползи, тъй като не дразни скалпа толкова много, колкото готовите лекарствени препарати.

Снимка 611326

Източник: iStock

Маслото от розмарин помага за растежа на косата, защото е антимикробна и противовъзпалителна мастна киселина, която освен това повишава кръвообращението. Може да бъде полезно дори и при андрогенната алопеция (мъжко оплешивяване) заради възможностите да намалява действието на тестостерона, който "атакува" космените фоликули.

А най-хубавото е, че тъй като розмаринът е естествена билка, маслото, придобито от него, е безопасно за употреба. Все пак, ако имаме засилена чувствителност и не знаем как точно ще реагира кожата ни, може да направим бърз тест. За целта е нужно да поставим малко количество върху част от скалпа и да наблюдаваме реакцията на кожата - за сърбеж, парене, или зачервяване.

Снимка 611325

Източник: iStock

И ако се убедим, че всичко е наред, то спокойно може да приложим маслото върху косата си. Според специалистите, най-добрият начин е да го нанесем директно върху скалпа и да масажираме - първо по него, а после и по дължината на цялата коса. Количеството масло варира в зависимост от плътността на косата. Процедурата е добре да се прилага поне три пъти седмично.

Косата, растежът й и етеричните масла, които я правят дълга и красива

Етерични масла за дълга и красива коса

Природата отново има решение

А някои специалисти пък, като Анабел Кингсли - президент на специализираната марка за продукти за коса Philip Kingsley, препоръчва маслото от розмарин да се прилага като продукт без отмиване - защото именно така ще прояви напълно ефекта си.