По време на пубертета много неща се променят. Естествено, виновни са високите количества полови хормони както при момчетата, така и при момичетата.

Благодарение на тестостерона мускулите на момчетата заякват, чертите на лицето придобиват по-мъжествен вид, появява се брадата, по-широките рамене и... по-ниският глас.

И колкото повече тестостерон има един мъж, толкова всички тези белези са по-изразени. Което пък привлича жените подсъзнателно, защото им се струва, че такъв мъж би имал по-устойчиво и здраво поколение.

Установено е, че жените предпочитат такива представители на силния пол за краткотрайни връзки, докато за създаването на семейство търсят мъж, който е способен на грижа и внимание.

Снимка 434902

Източник: iStock

От анатомична гледна точка, това, което определя височината на гласа ни, е дължината и дебелината на гласните струни, разположени в ларинкса. При мъжете той има специфична форма - адамовата ябълка. Колкото по-тънки и къси са гласните струни, толкова по-висок е гласът. Така е при жените. Мъжете притежават по-дебели и дълги гласни струни и, следователно, нисък глас.

Гласните струни наподобяват опънати ластици или струните на музикален инструмент. Ако опънем един тънък ластик и го дръпнем с пръст като струна, ще забележим, че звукът е по-висок, отколкото ако направим същото с дебел ластик.

Снимка 434901

Източник: iStock

Когато говорим или пеем, ние изтласкваме въздуха от белите си дробове и той преминава през ларинкса, причинявайки много бързи вибрации в гласните струни и следователно производството на звук.

Когато се опитваме да говорим нарочно с нисък глас, ние стягаме мускулите си така, че гласните ни струни да стана по-дебели. И обратното - изтъняваме ги чрез мускулни съкращения, когато се опитваме да говорим пискливо.