Преди години целият свят гледаше към дълбините на Атлантическия океан, в които изчезна подводницата Titan, насочила се към останките от "Титаник". Впоследствие се оказа, че се е случила имплозия, плавателният съд е унищожен, а петимата души на борда, платили доста скъпо за това предизвикателство, са намерили смъртта си в рамките на секунди.

Година след имплозията на подводницата Titan – улики се оказаха фалшиви

Година след имплозията на подводницата Titan – улики се оказаха фалшиви

Ето какво се знае за записа с последните думи на загиналите

Този грандиозен провал обаче явно няма да откаже жадните за още по-грандиозни постижения предприемачи. Преди дни съоснователят на OceanGate Гилермо Сьонлайн обяви, че следващата му цел е да изпрати хора на Венера, а срокът, който си поставя, е 2050 г. Важно е уточнението, че от години той не е част от компанията и не приема и като своя вината за подводната трагедия.

Още през април предприемачът определи в своя блог планетата в близост до Земята като евентуална опция за заселване, въпреки неблагоприятните условия, които предлага. Според него голямата концентрация на въглероден диоксид и облаците от сярна киселина са преодолими предизвикателства чрез използването на устойчиви материали и специални дихателни апарати. А срещу температурите от близо 462 градуса по Целзий е измислил построяване на домове на километри във въздуха, където условията са подобни на тези на Земята.

Според Сьонлайн, Венера е много по-достъпна от Марс, към който са се насочили редица играчи в космическия бизнес като Илон Мъск, и заради по-сходната си със Земята орбита, което би намалило продължителността и стойността на полетите и би увеличило успеваемостта на кацанията.

Той е на мнение и че изпращането на хора на Венера е следващият по-логичен ход в космическото развитие на нашата цивилизация и би било страхотна подготовка за евентуалното заселване и на Червената планета някой ден, пише Independent.

И сега предприемачът си поставя за цел чрез своята компания Space Bridge Partners да събере общност от учени, изследователи и хора с финансови средства, който да запали по своята идея и възможно най-скоро да осъществят мечтата му. А фактът, че никога не сме стигали по-далеч от Луната, не го притеснява.

Планетата Венера, съдържанието на вода в облаците и каква е вероятността от наличие на живот

Има ли живот на Венера

Учени изследват планетата

За него изпращането на хора на Венера е много по-реалистично от това да достигнем до Марс. Той ни призовава да забравим за трагедията с подводницата Titan, защото смята, че човечеството е на ръба на революционен пробив и не бива да изпуска най-подходящия момент за него.