Има голяма разлика между доматите, закупени директно от производителя, и тези, които взимаме от магазина. В първия случай те са в идеално състояние - напълно узрели и ароматни. Причината за това се дължи на факта, че са откъснати малко преди да бъдат изложени за продан.

Доматите, лютите чушки и едно ново, генномодифицирано растение

Люти домати – бъдещето на популярния зеленчук

Общото между тях и чушките

Случаят с доматите в големите търговски вериги обаче е различен. Тъй като отглежданите домати пътуват стотици километри, за да достигнат до съответния пазар, няма как да се пренасят напълно узрели, защото ще бъдат доставени развалени. Затова те се берат зелени, обработват се с етиленов газ, който стимулира зреенето и се охлаждат до стандартните температури за транспортиране, които са между 5 и 13 градуса по Целзий.

Според научен екип, ръководен от американския Департамент по земеделието (USDA), именно охлаждането пречи на доматите да бъдат толкова ароматни.

Снимка 480229

Източник: iStock

Характерната миризма на доматите се дължи на микс от химични вещества, произвеждани от плодовете в процеса на зреене. Традиционният начин на съхраняване посредством охлаждане, за да бъдат доставени до потребителя в търговски вид, я подтиска. Учените обаче откриват, че все пак доматите биха могли да запазят аромата си и то по един съвсем елементарен и евтин начин - с гореща вода.

Изследователите решават да добавят към процеса на обработка една допълнителна стъпка. Те потопят зелените доматите в гореща вода с температура 52 градуса по Целзий за пет минути и след това ги охлаждат при необходимите температури.

Снимка 480228

Източник: iStock

Така учените установяват, че обработените с гореща вода домати имат не само по-добър вкус, но и са с много по-високо съдържание на ароматни съставки. Изследователите смятат, че това се дължи на факта, че обработката с гореща вода регулира ензими, свързани със зреенето и активира производството на определен протеин, пишат от Gizmag.

До момента никога не сме потапяли купените от магазина домати в гореща баня, но нищо не пречи да опитаме, за да видим как ще им се отрази.

Доматите, мъжката плодовитост и връзката между тях

Домати за мъжка плодовитост

Един домат - много ползи