Още от първия ден на нахлуването на Русия в Украйна стана ясно едно нещо. В Украйна живеят много смели и силни жени, които са готови дори да жертват своя живот, за да не допуснат Русия да превземе родината им. 

Еди нагледен пример е първата дама на Украйна - Олена Зеленска, която не напусна страната, а заедно с децата си остана до своя съпруг - Володимир Зеленски, за да му бъде опора и да вдъхва кураж и надежда на своя народ. Нейният пример последваха още много други жени, достойни за възхищение, които показаха, че са мъжки момичета и ще направят всичко по силите си, за да се борят за свободата и благото на родината си. 

То Huffington Post подбират и решават да представят пет украинки, които показват как изглежда животът в Украйна след руската инвазия.От депутати до активисти, журналисти и победители в конкурса за красота, тези жени повишават осведомеността за конфликта по целия свят. 

Олена Зеленска, Володимир Зеленски и поредният пост в Instagram на първата дама на Украйна

За какво призовава първата дама на Украйна

Олена Зеленска има какво да каже

"Днес украинските жени трябва да получават цветя...Вместо цветя, ние носим оръжие", пише Кира Рудик по повод Международния ден на жената на 8 март. Рудик е управляващ депутат от политическа партия "Глас" и от 2019 г. е депутат в украинския парламент. Тя показва голяма твърдост в ръководенето на съпротивата в Украйна.

"Ще продължа да говоря. Единственото нещо, което имам със сигурност, е моят глас и няма да бъда тормозена", смело заявява Коко. 

Кира Рудик - депутатката от украинския парламент, която реши да остане в страната си и да се бие

Украинката в списъка на Путин за ликвидиране

Коя е Кира Рудик

Тя е специалист по подготовка за раждане и студент по медицина в Украйна. Коко смело хвърля светлина върху тежкото положение на чернокожите украинци и мигрантите, които се опитват да напуснат страната, заради расизма, с който се сблъскват. Тя също така ръководи агитационна група "Черните жени за живота на черните", която набира средства за чернокожи студенти, бягащи от Украйна. Въпреки че в момента е в Обединеното кралство, тя продължава да споделя ценна информация. 

"Изминаха 11 дни от началото на войната, 10 дни откакто напуснахме Днепър, четири дни, откакто се върнах в Обединеното кралство. Всяка една стъпка беше трудна и въпреки че много от нас успяха да се измъкнат от Украйна, все още има над 1000 заседнали в Суми", пише Коко в един от последните си постове в Twitter. 

И докато Коко решеава да напусне Украйна, то Анастатия Лена няма такова намерение. 

"Аз не съм военен, а просто жена,  просто нормален човек. Просто човек, като всички хора в моята страна", пише украинката в своя Instagram. Анастасия Лена е бивша Мис Украйна, която мобилизира подкрепа в социалните мрежи, привличайки почти милион души на някои от по-популярните си публикации.

Mис Украйна Анастасия Лена и личната ѝ битка в защита на страната

Нежната сила на Украйна

Как една "мис" застава зад своята родина

След като се присъединява към армията, за да формира защита срещу инвазията, тя казва, че не иска да предлага пропаганда, а да покаже на хората, че жените в Украйна са силни, уверени и могъщи.

"Не покривайте Украйна с кръв. Наше искане е незабавно примирие и тогава ще се включим в преговорите", категорична е журналистката Мирослава Пеца. Тя е репортерка, която работи с BBC Украйна, демистифицира разгръщащата се ситуация, предлагайки прозрения и анализи, докато съобщава новините от столицата Киев.

"Украинците не чакат да започне войната с Русия. Те са в такава от 2014 г. насам", заявява Анастасия Вясова, която е фотожурналист от Украйна. Тя използва профилите си в социалните мрежи, за да публикува снимки от началото на руската инвазия, като споделя различни кадри, с които нагледно демонстрира смелостта, издръжливостта и разбитото сърце на своя народ.