Xiaomi се стреми да дава сериозен отпор на останалите големи производители на смартфони в света, а по подобие на Apple и Huawei е отправила поглед и към един друг сегмент - електромобилите.

Xiaomi SU7 - първият електромобил на компанията

Първата кола на Xiaomi е вече факт

На коя кола ни прилича

На специално събитие в Пекин от компанията представиха първия си електромобил, с който твърдят, че ще окажат сериозна конкуренция на Tesla и Porsche, пише Electrek. А през следващите две десетилетия ще се превърнат в един от водещите автомобилни производители.

Първите снимки на електромобила SU7 бяха пуснати миналия месеца, а сега един от основателите на  Xiaomi- Лей Джун, го представи и официално. Според думите му, компанията ще инвестира внушителните 10 милиарда долара, за да разтърси индустрията до основи. Точно както направи преди около 10 години със смартфоните.

Снимка 647564

Източник: Weibo / Xiaomi

Джун не дава информация кога точно SU7 ще бъде пуснат в продажба и на каква цена, но пък добавя още интересни подробности около електромобила. Освен че доста напомня на Porsche Taycan Turbo, електромобилът ще бъде по-добър от него по думите на Лей Джун.

Alfa Romeo Milano - първият електрически модел на италианците

Изненадата, която Alfa Romeo готви през 2024 г.

Италианците влизат в света на електромобилите с пълна газ

Софтуерът и електрониката в SU7 ще са дело на Xiaomi, разбира се, а батерията ще е с капацитет от 101 kWH и ще разполага с максимален пробег от 800 км. Именно батериите пък ще идват от един от големите производители на електромобили в света - китайския BYD.

Снимка 647566

Източник: Weibo / Xiaomi

Електромобилът на Xiaomi ще се предлага както с един, така и с два електромотора, като най-високата версия ще ускорява от 0 до 100 км/ч само за 2.78 секунди.

Nissan Ariya - първата кола (и електромобил), изминала разстоянието от Северния до Южния полюс

От Северния до Южния полюс на четири колела - вече и това е реалност

Семейство Рамзи доказва, че няма невъзможни неща

Максималната скорост също е впечатляваща - 265 км/ч. Xiaomi е четвъртият по големина производител на смартфони в света, като освен това произвежда и други превозни средства като електрически колела и тротинетки.

Откакто компанията обяви през 2021 г., че ще произвежда електромобили обстановката в Китай в сектора се промени доста. В момента държавата е ограничила разрешителните за нови играчи на пазара, което означава, че Xiaomi ще трябва да си партнира с държавното предприятие Beijing Automotive Holding Group, за да произвежда електромобилите си.

Xiaomi 14, Xiaomi 14 Pro и рекордните продажби на новите смартфони

Новият флагман на Xiaomi счупи рекордите

Браво, Xiaomi

Задачата пред компанията да се наложи на пазара на електромобили няма да бъде никак лесна, защото конкуренцията е жестока. Съвсем скоро се очаква друг китайски прозводител - BYD, да детронира Tesla от първото място по продажби на електромобили.