Небостъргачите са основна част от пейзажа в мегаполисите и опредено са внушителни произведения на човешкото въображение и труд. В днешните динамични времена нестандартните идеи се раждат ежедневно и с тях добиваме представа какво ни чака в близо бъдеще.

Дубай, Apis Cor и най-голямата сграда, създадена от 3D принтер

Това е най-голямата сграда в света, създадена от 3D принтер

Само трима работници са действали по проекта

Наскоро се проведе конкурсът за архитектура eVolo Skyscraper Competition, а голямата награда грабна украинският екип на Guess Line Architects с концепцията си за "жив" небостъргач в сърцето на Ню Йорк. Тя надви конкуренцията от над 500 други идеи с нестандартна визия и технологии.

Сградата не само наподобява формата на високо дърво, но и e изградено изцяло от стотици истински, живи дървета, които имат за цел да се справят поне до известна степен с липсата на зелени площи в мегаполиса и замърсяването на въздуха. Дърветата трябва да бъдат засадени в специална почва, а клоните им да се моделират, за да придобият желаната форма, част от фасадата.

И докато идеята за небостъргач от дървета може да ни звучи като научна фантастика, науката познава действителни случаи, в които клоните или корените на дървета са предварително програмирани с генно инженерство, за да придобият най-различни форми. Затова концепцията не изглежда толкова нереалистично за запознатите.

По време на растежа си дърветата ще формират конструкцията на сградата, а клоните ще бъдат стени, отделящи етажи и стаи. За да се постигне необходимата якост, трябва да се следва и мрежовидно подреждане. Тази органична структура няма да изисква строителни материали, а само вода и торове, за да се гради етаж по етаж.

Създателите на концепцията вярват, че генномодифицираните дървета могат да бъдат липсващото звено между дигитализираните мегаполиси и постепенно изчерпващите се земни ресурси. А дървото-небостъргач е самостоятелен жив организъм със своя коренова система, напояване и специфични изисквания, предава Daily Mail.

Един от хората зад идеята казва, че е получил вдъхновение за нея от дърветата пауловния, които имат изумително бърз растеж - с близо метър на година, достигайки между девет и 12 метра за едно десетилетие.

Дървесината им е известна като "алуминий от дървен материал", защото е естествено устойчива на огън, солена вода, термити и гниене. А с помощта на генно модифициране тези дървета могат да израснат и в пъти по-бързо, създавайки един "жив" небостъргач.

Хонконг, небостъргачът на земя за 3 милиарда долара и с какво ще ни изненада

Това ли ще е най-скъпият небостъргач в света

Солидна основа

Проектът е изцяло в духа на устойчивата архитектура, която не само няма вреден отпечатък върху природата, а и е част от нея. На този етап идеята е "живият" небостъргач да функционира като наблюдателна кула и туристическа атракция. Но дали проектът ще бъде осъществен, предстои да разберем.