По-голямата част от новините в автомобилния свят напоследък са свързани с плановете на големите производители да преминат към цялостна електрификация на моделите си.

Световната премиера на Volkswagen ID.7 - конкурентът на Tesla Model 3

Volkswagen представи ID.7 - конкурента на Tesla Model 3

Ето с какъв пробег ще разполага новият електромобил

Но не само електрическото задвижване се крие в бъдещето на бранша. Все повече се говори за автономните коли, които ще могат или напълно изцяло, или частично да се управляват сами.

При тези, които го правят частично, има функции позволяващи на водача да не докосва волана, но въпреки това автомобилът да следва лентата за движение. С помощта на камери и сензори пък се следи кога шофьорът е сложил ръцете си върху волана.

От Volkswagen обаче искат да направят едно доста яко нововъведение. Според CarBuzz, немският производител е патентовал смарт устройство, което може да бъде носено на китката като часовник или на пръста като пръстен.

Устройството ще разполага с чувствителна сензорна система, която ще отчита движението и позиционирането на ръката на водача. Също така колко време ѝ е необходимо, за да достигне до волана на превозното средство. 

Тази информация ще се предава към автомобила и той ще знае дали трябва да поддържа, ограничава или деактивира своите системи за подпомагане на водача. С това устройство, което от Carbuzz бива наричано смарт часовник, Volkswagen цели да минимализира грешките, които автомобилът и системите му могат да допуснат.

Андрес Минд: защо да създадеш дизайна на Bentley Batur е по-лесно, отколкото този на Volkswagen ID2.all

Защо да създадеш Bentley е по-лесно, отколкото Volkswagen

Подробности от кухнята от главния дизайнер Volkswagen

Към момента часовникът е предвиден за автономни коли от ниво две, но в бъдеще може да бъде полезен и за по-високите нива на автономност.