Твърде вероятно е вече да сме го видели на много места - в тоалетите на Хари Стайлс и Зендая, на дефилетата на Valentino, на рафтовете с есенно-зимни колекции дрехи в магазините, в асортимента на най-новите мобилни устройства, както и в аксесоарите за дома.

Снимка 580550

Източник: GettyImages

Цветът на 2023 г. е ярък, жизнерадостен и забележим от далече, независимо дали го носим като дреха или го ползваме единствено като акцент. Той е Viva Magenta - нюанс от червената гама с уклон към розово. Или просто магента, както е познат на хората, занимаващи се с дизайн от всякакъв вид.

"В ерата на технологиите се вдъхновихме от природата и нещата, които са истински", пояснява Литрис Айсмън, изпълнителен директор на Pantone, институтът, който от 23 години определя актуалният нюанс за всяка година.

Тя допълва, че Viva Magenta е вдъхновен от кохинила - естествен оцветител, който се добива от насекомите Dactylopius coccus и се нарича още карминова киселина. Според Pantone този цвят ще ни позволи да изпитаме истинска радост, ще ни стимулира да експериментираме и ще ни даде свобода да се изразим.

Снимка 597678

Източник: Instagram/pantone

Силно се надяваме това наистина да се случи, особено след три доста трудни години, каквито бяха последните за човечеството. Viva Magenta наистина би бил едно хубаво пожелание за това каква трябва да бъде 2023 г.