С покачването на температурите е все по-трудно да откажем на децата това, което искат най-много през лятото (освен сладолед, разбира се) - да плуват или като цяло да са около вода.

Но без значение дали сме на море, на басейн, или около някой язовир, трябва да бъдем изключително внимателни, когато позволяваме на децата да влизат във водата. Разбира се, едно от основните правила е да не ги изпускаме от поглед.

Според Reviewed, които са част от USA TODAY, една от водещите причини за смърт при деца между една и четири години е удавяне. Оказва се, че освен зоркия поглед, с който трябва да ги наблюдаваме, докато плуват или са във водата, има още един дребен, но важен детайл, с който можем да направим тази задача по-лесна. И дори да им спаси живота. Става дума за цвета на банските.

Снимка 669379

Източник: iStock

От Alive Solutions са направили тест за видимостта на банските, докато са потопени около 40 сантиметра под водата. Те са изпробвали 14 бански с различни цветове, първо в басейн, а след това и в езеро.

Оказва се, че плътните ярки цветове като неоново жълтото, оранжевото и лимонено зеленото са имали по-добра видимост, когато са потопени.

Снимка 669376

Източник: iStock

Докато цветове като синьо, зелено и бяло на практика са изчезвали от полезрението, докато са били потопени във водата. Разбира се, всякакъв вид движения във водата и самата светлина правят видимостта на банските още по-трудна, но светлите цветове са онези, с които има по-голям шанс детето да бъде забелязано, ако се окаже под повърхността на водата.

"Запомнете, ярките и контрастни цветове помагат за видимостта, но няма значение какъв цвят бански носят децата ви, ако не ги наблюдавате постоянно", казват още от Alive Solutions. Сред съветите как да избегнем злополука или още по-лош сценарий е децата винаги да са под наблюдението на възрастен, който да е близо до тях и да не бъде разсейван от мобилни устройства и други странични дейности.

5 тенденции в банските костюми за лято 2024

5 тенденции в банските костюми за лято 2024

Стилни и закачливи на плажа

За по-малки деца се съветва те да бъдат на не повече от една ръка разстояние от възрастния, когато са във водата. Защото на тази дистанция може бързо да се реагира, ако главата на детето попадне под водата.