От две години насам Марк Зукърбърг обещава на потребителите на Facebook инструмент, чрез който да следят и трият информацията, която платформата събира за тях, и ето, че най-накрая обещанията му се материализираха.

Facebook, историята ни в социалната мрежа и защо отказват да я изтрият

Facebook отказва да изтрие историята ни в платформата

Какъв е смисълът на Clear History услугата

От днес, 29 януари, в профила на всеки от нас има бутон, който води към страница с всичко, което Facebook е записал за нас.

Важно е да отбележим, че далеч не говорим само за поведението ни в самата социална мрежа.

Facebook събира информация за всеки потребител и от страниците, които нямат нищо общо с платформата, но имат опция за влизане с Facebook профил или имат вградени бутони за харесване и споделяне.

Снимка 463980

Източник: iStock

От тези страници Facebook черпи информация за предпочитанията и интересите ни, и използва тези данни, за да ни доставя най-подходящите за нас реклами.

Новата опция за проверка и триене на тези данни може да бъде намерена в "Настройки" (Settings), когато кликнем върху малката стрелка, сочеща надолу, в горния десен ъгъл, ако влизаме в мрежата през уеб браузър.

В новоотворения прозорец ще видим каре с различни бутони отляво, като третият отгоре надолу е "Вашата информация във Facebook" (Your Facebook Information).

Марк Зукърбърг, Facebook и защо все по-малко хора искат да работят за компанията

Все по-малко хора искат да работят за Facebook

Приетите предложения за работа са спаднали почти двойно

Този бутон ни отвежда директно към директорията с личната ни информация, където можем да я разгледаме и изтрием.

Можем също така да забраним на Facebok да ни следи занапред, но дори и в този случай Facebook ще продължи да събира данни "за измервателни цели", каквото и да означава това.