Новият вариант на коронавируса е в пъти по-заразен и "всеки ден се опитва да ни надхитри", както казва доктор Рошел Уоленски пред New York Times.

COVID-19, главоболие, кихане и останалите най-често срещани симптоми за коронавирус

Какви са новите симптоми за COVID-19

Вирусът мутира и става все по-заразен

Затова и американските здравни експерти настояват да се носят предпазни маски дори и от ваксинираните граждани.

Всъщност четвъртият локдаун се задава и тук, според всички родни специалисти. Въпреки това някои от нас упорито отказват да се ваксинират, най-вече заради опасенията от странични ефекти.

Снимка 543299

Източник: iStock

Така или иначе, това е въпрос на личен избор, но е добре да знаем или да си припомним как действат различните видове ваксини.

"Pfizer/BioNTech и Moderna не съдържат целия вирус", уточнява доктор Амеш Адалджа от американския институт "Джон Хопкинс". Те предлагат генетичен материал от вируса, известен като РНК.

Когато той навлезе в тялото ни, клетките ни го превръщат в протеин, наречен шипов протеин. Организмът ни го приема като чуждо тяло и образува имунен отговор срещу него.

Снимка 543298

Източник: iStock

"РНК е като наръчник за употреба", обяснява Пола Кенън, професор по микробиология и имунология от Университета в Южна Калифорния. "Казва на тялото ви как да произвежда протеина с шипове, което е страхотен трик, защото обикновено това се прави в лаборатория", разказва още специалистът.

Всъщност, използването на РНК е огромен научен пробив. Защото "прави разработването на ваксини много по-бързо, по-лесно и по-евтино", казва доктор Адалджа. Включително и за нови инфекциозни заболявания в бъдеще.

Тази на Johnson & Johnson обаче използва различна тактика, за да вкара протеин в тялото ни. Тя не разчита на РНК, а на омаломощен и безвреден аденовирус. Същият, който причинява обикновена настинка.

Аденовирусът не може да ни зарази, той просто се използва за транспортиране на генетичните инструкции към тялото ни, за да произведем шипов протеин.

COVID-19, ваксините, алкохолът и колко дни преди и след тях не трябва да се пие

Какво да не правим, ако се ваксинираме срещу COVID-19

Правилата преди и след

Оттам нататък механизмът е същият както при Pfizer/BioNTech и Moderna, уточняват от Women's Health.