Усмивката е най-универсалното изразно средство в целия свят - което пресича всякакви граници, култури и езици. Факт е, че когато човек се усмихне, печели и доверието, и положителното отношение на околните.

Защо ни е нужен Ден на усмивката

Защо ни е нужен Ден на усмивката

Честит празник

Това характерно изражение на лицето изразява щастието на човека и начина, по който желае да се впише в света. И има някои забавни и любопитни факти за този така добре познат, макар и понякога забравян, жест.

Усмивката е първият начин, чрез който бебето показва емоция - макар то да се усмихва още през първите седмици от живота си, в съня си и дори когато още е в утробата.

Но за усмивка като отговор на това, което бебето вижда срещу себе си, може да се говори чак след навършване на втория месец. Тогава детето реагира, особено на друго лице, което му се усмихва. Това е социализиращата усмивка, която предава емоционалното преживяване на бебето, и е важен момент в развитието му.

Снимка 603893

Източник: iStock

Факт е, че децата се усмихват повече от възрастните. Детството е време на чудеса, развито въображение и много смях. Известно е, че децата се усмихват до 400 пъти на ден, докато възрастните - средно около 20 пъти.

Причина за това е, че децата разполагат с повече свободно време и са подложени на по-малко стрес в сравнение с възрастните.

Усмивката помага за намаляване на стреса и за продължителността на живота. Щастливите и спокойни хора живеят по-дълго и здравословно. И един от начините, с които показват щастието си е именно усмивката. Може и да не съществуват научни доказателства за тази теория, но повече усмивки никога не могат да навредят, пише Espresso.

Снимка 603896

Източник: iStock

Пътуването в непозната страна пък може да бъде абсолютен културен шок - заради новите обичаи, различната храна и, разбира се, езикова бариера. Но има едно изражение на лицето, което преминава тези ограничения и се разпознава от всеки човек по света. А именно, усмивката. Тя е универсално разбираема и макар и някои култури да се усмихват повече от други, едно просто повдигане на устните може да помогне на хората да се разберат, независимо откъде са.

Жените се усмихват средно 62 пъти на ден, докато мъжете едва около осем. Това изненадващо разделение между половете започва още в юношеските години и се задълбочава с възрастта. Макар че според последни изследвания, при професии, свързани с властови позиции или социални роли, различията между половете в количеството усмивки изчезват.

Снимка 603894

Източник: iStock

Установено е, че има 19 различни вида усмивки, използвани от хората в ежедневието. И съвсем не всички са от щастие. Едва шест се използват, за да изразят чувство на задоволство. Другите причини, заради които се усмихваме, включват презрение, гняв, нервност и дори лъжа.

Оказва се, че хората не са и единствените същества, които се усмихват. Този жест се използва и от примати като шимпанзетата, и дори се смята, че именно от техните усмивки са произлезли и нашите.

Котки, котешка усмивка и защо това е начинът да комуникираме с тези домашни любимци

Какво е "котешка усмивка"

И защо да се научим да я правим

Усмивката на примата обаче обикновено не е знак за щастие, а има по-сложна роля в дивата природа. Оголването на зъбите по-често е признак на агресия или подчинение.