Спорът за това кучетата или котките са "по-добрите" домашни любимци е вечен. И вероятно идва от факта, че едни хора предпочитат дружелюбността и общителността на кучето пред малко по-резервираното поведение на котката.

Котките, гласът на стопанина им и ново изследване, което показва колко се привързват

Защо да говорим на котките "по бебешки"

Ново изследване дава насоки

Достатъчно е обаче да се усмихнем на котките, за да започнем да имаме по-добри отношения с тях. Но не с човешка усмивка, при която се оголват зъбите ни, а с котешка - примижаваме с очи и мигаме бавно.

Това са установили учени от Университета на Съсекс, които са изследвали как реагират на подобно поведение котките, независимо дали става дума за нашия домашен любимец, или за животно, което срещаме за първи път.

Снимка 583475

Източник: iStock

Резултатът е ясен - ако притворим очи и мигаме бавно, котката ни разпознава като приятелски настроени. "Като някой, който изучава поведението на животните и притежава котка, смятам за страхотно, че хората и котките разполагат с този начин на комуникация", казва проф. Карън Маккомб.

Снимка 436579

Източник: iStock

Пред Science Alert професорката казва още, че това поведение вероятно е добре познато на хората, които от години гледат котки. Тя препоръчва да го изпробваме както със собствената си, така и с чужди котки, за да се уверим, че всички ще ни "отговорят" по същия начин - с мижаща котешка усмивка.