"Бързи и яростни" е сред най-известните филми в историята и феновете му със сигурност добре помнят един тъмносин Nissan Skyline R34 GT-R, който покойният вече Пол Уокър кара в четвъртия филм от поредицата. Сега този автомобил се продава от аукционна къща Bonhams, пише специализираното издание Motor1.

Конкретно тази бройка е част от автомобилите, внесени в щатите от Kaizo Industries. Интересното в случая е, че за да избегнат митнически такси, от компанията са използвали вратичка в закона и са внесли купетата и двигателите отделно, след което са сглобили колите на американска почва.

Снимка 614324

Източник: Bonhams

Любопитно е също, че автомобилът е бил модифициран специално по желание на Уокър. Той е пожелал изрично да бъде монтиран голям интеркулер Turbonetics отпред, по-ниски пружини Nismo, изпускателна система Nismo NE-1, титаниева разпънка, 19-инчови джанти Volk Racing RE30, както и спортна спирачна система Rotora, състояща се от 6-бутални апарати отпред и 4-бутални апарати отзад.

Снимка 614319

Източник: Bonhams

Благодарение на всички тези промени, мощността на колата е скочила от фабричните 276 к.с. до 550 к.с.

Снимка 614321

Източник: Bonhams

Тунинг намесите не приключват с модификациите под капака, като интериорът е получил нов централен дисплей, head-up дисплей, спортен волан Momo, спортни педали Nismo и състезателни седалки OMP, като според информацията шофьорската седалка все още е настроена според личните предпочитания на Уокър.

Снимка 614320

Източник: Bonhams

Въпросната машина участва в "Бързи и яростни" като представителен автомобил и не е била използвана за катастрофи и каскади. За издевателствата са били използвани коли от по-ниското изпълнение Skyline GT-T, които са били модифицирани, за да изглеждат идентично.

Снимка 614323

Източник: Bonhams

Във видеото по-долу е една от сцените, в които въпросният Skyline участва.

След края на снимките, американското правителство конфискува въпросния GT-R, заради разразил се диспут около начина, по който колата е внесена от Kaizo и дали изобщо това е законно. Според информацията, публикувана в листинга на аукционната къща, която предлага автомобила за продаване, до решение на казуса се стига през 2012 година, автомобилът е освободен от властите и е бил купен от германски клиент. В тази връзка колата е участвала и в автомобилното изложение в Мюнхен - Munich Motorworld.

Снимка 614322

Източник: Bonhams

От Bonhams уточняват също, че колата функционира изправно, но въпреки това новият собственик е хубаво да инспектира механиката напълно, заради дългия период от време, в който тя не е била шофирана. Търгът ще се проведе в Брюксел в края на месеца.