В забързаното ежедневие, което ни подлага на хроничен стрес, често не обръщаме внимание на сигналите, които тялото ни изпраща. Колко често ви се случва да страдате от главоболие, но да си помислите: "Ще ми мине...", или да разрешите проблема с един аспирин?

Най-често главоболието се дължи на напрежение в мускулите на главата (тензионно главоболие), мигренозен пристъп или възпаление на синусите. Смята се, че около 90% от случаите на главоболие се дължат на напрежение в мускулите, което се поражда от стрес, неправилна поза, недостатъчен сън или дори глад.

Тензионното главоболие обикновено се усеща като тъпа болка, която започва от врата и тила и се разпростира симетрично към предната част на главата.

Главоболието, което се дължи на мигрена или съкращаване на кръвоносен съд, често е съпроводено от гадене и визуални "ефекти" като светкавици, светещи точки или слепи петна, и е локализирано в много конкретна област от главата.

Снимка 337325

Източник: iStock

При възпаление на синусите болката е съсредоточена в предната част на главата - най-често в челото и под очите, т.е. там, където са разположени синусите. Усеща се тежест и при навеждане напред рязко се усилва.

Главоболието може да бъде причинено от много фактори, сред които липса на сън, промени във времето, някои храни, алкохол, дехидратация, менструален цикъл, умора и стрес. Но може да се дължат и на тежки състояния като тумори и аневризми.

Кога да потърсим лекарска помощ

Ако получаваме главоболие повече от два пъти седмично в продължение на две поредни седмици, значи е време да посетим лекаря си. Това не означава задължително, че той ще открие нещо обезпокояващо, но всеки отделен час от живота ни в името на здравето, си струва!