Дългите почивни дни са вече зад гърба ни и отново сме в офиса. Добрата новина е, че уикендът е съвсем близо. Времето е типично пролетно и непостоянно, но това не бива да ни спира да откриваме нови и красиви места от България.

Този път на мушката ни е село, популярно повече покрай природната забележителност, намираща се до него - Крушуна и едноименните водопади.

Паметник в село Крушуна

Източник: iStock

Паметник в село Крушуна

Село Крушуна се намира в Северна България, област Ловеч. Разстоянието от София и от Пловдив е почти еднакво - около 190 км, а от областния град - 34.

Самото село е малко и може и да няма някакви особени забележителности, но пък се намира в един от най-живописните райони на страната. Затова и туризмът тук е силно развит, има и доста къщи за гости, в които да отседнем за нощувка или две.

Крушунски водопади

Природен парк "Маарата" е един от 100-те туристически обекта в България, които задължително трябва да посетим. Местността е изпълнена с екопътеки, подходящи за туризъм през различните сезони.

Снимка 421102

Източник: iStock

Именно по една от тях стигаме от центъра на село Крушуна до основната забележително в района - водопадите. Водата им идва от река Пройновска, която се разклонява, за да се образува и най-голямата водна каскада в България

Най-внушителният водопад носи името Пръскалото. Той извира от пещера, а водата от се спуска от 15 метра височина.

Останалите по-малки водопади не са именувани, но заедно образуват едно приказно кътче природа, в което времето сякаш е спряло. Разходката между тях става по мостове и пътеки, които на места са стръмни. Задължително трябва да спазваме и маркировката.

Уикенд в село Бистрилица

Уикенд в село Бистрилица

Истински селски туризъм

Пещера Маарата

Източник: iStock

Пещера Маарата

В природен парк "Маарата" има и четири пещери, които правят района наистина уникален. На 20 километра от село Крушуна пък се намира една от най-големите пещери у нас - Деветашката. За нея обаче - някой друг път.