Какво е лятото в града, ако не може да се разхладим и отморим в някой градски парк? Ето пет не толкова популярни паркове в Европа, които обаче си заслужава да посетим.

Снимка 490395

Източник: iStock

Тюйлери в Париж

Паркът около двореца Тюйлери е построен от Катерина Медичи през 1564. Известният градинар на Луи XVI Андре ле Нотр придава на мястото класическия френски парков стил. Освен на растения, може да се насладим и на статуи на Роден и Джакомети, както и на най-модерните обитатели на френската столица, за които Тюйлери е любимо място за демонстрация на нов тоалет.

Снимка 490398

Източник: iStock

Дворът на Катедралата в Барселона

Готическата катедрала сама по себе си е забележителна, но дворът й, създаден още през XIV век, заслужава особено внимание. Палми, магнолии и портокалови дръвчета хвърлят сянка върху скулпторите и разкошния фонтан. Там е и домът на 13 бели гъски, символ на мъченията, на които е била подложена Света Еулалия - покровител на катедралата и на града.

Снимка 490393

Източник: iStock

Лаженки във Варшава

Най-големият парк в полската столица се простира на 76 хектара земя, което обяснява както голямото разнообразие от забележителности в него, така и фактът, че ни трябва поне ден, за да го обиколим. "Дворецът на водата", римският театър, Бялата вила, старата и новата оранжерия, дворецът "Мишлевицки" са част от историческите постройки. Тук е и прословутата статуя на Шопен.

Снимка 490397

Източник: iStock

Розариумът в Рим

Общинската розова градина на Вечния град е отворена за посещения от края на всяка пролет, когато повече от 1100 видове рози разцъфтяват в лехите й. Сред най-любопитните за посетителите са Rosa Chinensis Virdiflora, която има зелени венчелистчета, Rosa Chinensis Mutabilis, чийто цвят се променя с течение на времето и Rosa Foetida, славеща се с доста неприятна миризма.

Снимка 490396

Източник: iStock

Аптекарската градина в Челси, Лондон

Оградената със стени градина на брега на Темза е изградена през 1673 г. от тогавашното аптекарското общество в английската столица. И днес голяма част от насажденията й са растения, които се употребяват в медицината. Интересни са "Лехите на ботаническата последователност", чиято цел е да покажат възможната еволюция на някои растителни видове.