Обещания, че пътуването до Космоса ще стане също толкова нормално, колкото до всяка точка на света, чуваме от години. Оказа се обаче, че изпълнението на подобни туристически полети не е толкова лесна задача. А след години отлагане,  Virgin Galactic най-сетне осъществи своя първи подобен полет.

Ричард Брансън, Virgin Galactic и детската му мечта да построи хотел в Космоса

За какво още мечтае Ричард Брансън

Детска мечта за реализиране

Вчера, 10 август, корабът-носител VMS Eve излетя от Spaceport America в щата Ню Мексико. 50 минути по-късно всичко вървеше по план и ракетата Unity се отдели от него. А скоро след това пътниците получиха разрешение да разкопчаят коланите си и да усетят нулевата гравитация на надморска височина от цели 85 км. Незабравимото преживяване продължи едва няколко минути, след което те се отправиха обратно към земята за успешното кацане малко повече от час след излитането.

На борда на първия туристически полет на компанията на Ричард Брансън бяха трима души. 18-годишната Ана Майерс и 46-годишната Кейша Шахаф станаха първата двойка майка и дъщеря, летящи заедно в Космоса. Те имаха късмета да спечелят билети за пътуването в проведено преди време състезание.

А компания им правеше Джон Гудуин - вторият човек с болестта на Паркинсон, преживял това "напълно сюрреалистично" преживяване. За него той е платил сумата от 250 хиляди долара и е бил първият, който го е направил, в списък от общо 800 желаещи. Въпреки това минават 10 години от плащането до качването му в ракетата. А колко ще трябва да чакат останалите, никой не може да каже.

След като се върнаха обратно на Земята, тримата космически туристи участваха в пресконференция, на която споделиха пресните си емоции. Те бяха единодушни, че да гледат нашата планета отвисоко е "най-удивителната част" от цялото пътуване, предава CNN.

От Virgin Galactic споделиха видео, в което се вижда как Ричард Брансън се просълзява след успешното завършване на първата подобна мисия. Самият той много добре познава усещането, защото преди две години също полетя с VMS Eve, за да промотира туристическата услуга на компанията си.

Джеф Безос, Blue Origin, New Shepard и първият пътнически полет на компанията в Космоса

И Джеф Безос полетя в Космоса

Четири минути, които променят живота ти

Идеята за пътувания със самолет до ръба на Космоса милиардерът споделя за пръв път още през 2004 г. И тогава е оптимист, че ще успее да я осъществи в много кратки срокове - до 2007 г. Оказва се обаче, че сметките му са били криви. През 2014 г. по време на тестови полет летателната машина се разбива, но не успява да разбие и мечтата му. Компанията на Джеф Безос Blue Origin пък успя да го изпревари, превръщайки се в първата, осъществила няколко успешни туристически полета. Но ето че и Брансън най-сетне може да се похвали с успех, макар и доста закъснял.