Днес, 20 юли, малко след 16 часа, суборбиталната ракета-носител New Shepard на компанията Blue Origin осъществи успешно първия си пътнически полет до Космоса

Джеф Безос, Blue Origin и кой ще полети с милиардера в Космоса

Кой ще лети с Безос в Космоса

Двама братя и двама рекордьори

В капсулата за екипажа бяха Джеф Безос, брат му Марк, 18-годишният студент Оливър Деймън и 82-годишната Уоли Фънк.

Всичко мина по план и при достигане на необходимата височина, две минути след изстрелване, капсулата се отдели от ракетата-носител.

Първите четирима космически пътници на Blue Origin преминаха Линията на Карман, както е известна условната граница между земната атмосфера и космическото пространство. Тя е на 100 километра височина от повърхността на планетата ни.

Безос и тримата му спътници прекараха около четири минути в състояние на безтегловност, можеха да разкопчаят коланите на седалките си, да усетят нулевата гравитация и да видят как изглежда Земята от Космоса. А от възгласите им, които се чуваха по радиовръзката, сме категорични, че тази гледка е като никоя друга.

"Най-страхотният ден в живота ми", извика развълнувано основателят на Blue Origin. Докато четиримата бяха в безтегловност, ракетата-носител се приземи успешно на мястото си на площадката в Западен Тексас.

Няколко минути след това и капсулата с екипажа се приземи успешно и доста меко с помощта на няколко парашута в пустинята на Тексас точно 11 минути след изстрелването, с което планът бе изпълнен напълно коректно.

Четиримата прекараха няколко минути в капсулата, изчаквайки екип на Blue Origin да я отвори и да неутрализира статичното напрежение, което в подобни случаи е с много висока стойност.

А щом стъпиха отново на земята, Джеф, Марк, Уоли и Оливър бяха посрещнати с аплодисменти, бурни възгласи, шампанско и много целувки и прегръдки от близките им. Половинката на милиардера Лорън Санчес първа го възнагради с целувка за успешното осъществяване на детската му мечта, отнело му 17 години.

Ричард Брансън, Virgin Galactic и полетът на милиардера в Космоса

Брансън покори Космоса преди Безос и Мъск

Сбъдна детската си мечта

Blue Origin има планирани още двa пътнически полета до Космоса тази година, а в следващите се очаква те да стават все повече и повече. Тепърва на Безос пък му предстои да разбере как четирите минути, в които наблюдаваше планетата отдалеч, ще променят живота му.