Настъпи онзи период от годината, в който притежаващите двор или дори малка полянка пред дома си са принудени да започнат да я косят. Заради дъждовете, от които тревата е избуяла, заради опасността от кърлежи или по чисто естетически причини.

Снимка 574855

Източник: iStock

Има обаче и достатъчно такива, заради което да забравим за косенето.

Естествените растения изискват по-малко грижи (и поливане)

Снимка 574853

Източник: iStock

От Popular Science ни напомнят, че когато отглеждаме растения, типични за мястото, където се намираме, оставяме голяма част от работата в ръцете на природата. Същото се отнася и за тревата. Ако оставим естествената такава, вместо да садим райграс и да се чудим как да изкореним плевелите, ще се сдобием с чудесна ливада, която може да косим от време на време, но пак ще е по-устойчива на времето и няма да се нуждае от допълнително поливане.

Пчелите се нуждаят от цъфнали поляни

Снимка 533352

Източник: iStock

Обичайните поддържани морави с райграс не осигуряват цъфтящи растения за пчелите и другите насекоми, които се занимават с опрашването.

Разнообразните насаждения са устойчиви

Снимка 574854

Източник: iStock

Знаем каква мъка е да се поддържа изрядно равна, зелена и без "празни" петна поляна. Ако обаче се откажем от изкуствените тревни смески за сметка на естествените растения на мястото, ще си осигурим не просто красива ливада, но и такава, която има нужда от по-малко грижи, почти никакво поливане и нула торове, и химикали.