В продължение на седмици правителството на Япония предупреждава за възможни прекъсвания в електрическото захранване. Но непредвидена ситуация, която се разиграва в страната, налага властите да помолят 37 милиона от населението да изключат осветлението.

Япония, пандемията и новите правила, които туристите трябва да спазват

Турист в Япония - мисията (почти) невъзможна

Какви са новите правила за посещение на Страната на изгряващото слънце

През юни и за Япония, както в много други части по света, започва лято. А подобен горещ старт на сезона едва ли някога е имало в страната на изгряващото слънце. Буквално.

Обикновено по това време на годината температурите се задържат под 30 градуса, но миналият уикенд, на 25 и 26 юни, в централната част на Токио те достигат до цели 35 градуса. В град Исесаки, на северозапад от столицата, пък са отчетени 40.2 градуса. Това е най-високата температура, измервана някога в Япония през юни. Абсолютен рекорд за страната, но за съжаление - не дотам приятен.

Снимка 579331

Източник: GettyImages

Заради горещото време домакинства и офиси използват голямо количество електричество, за да се охлаждат, което съответно натоварва мрежата.

Затова и правителството на Япония отправя молба към населението на Токио и околностите, да използва възможно най-малко електричество. Уточнява се, че най-добре е да не се включва осветление (най-вече в понеделник от 15 ч. местно време), но пък климатици и вентилатори да работят, за да се избегнат топлинни удари.

Япония и рекордът за най-бърза интернет връзка

Япония пак счупи рекорда

Технологията е съвместима с настоящите мрежи

В страната потреблението на ток е голямо и особено сега нараства заради неконтролируемо високите температури. Японските власти обаче са взели мерки, за да се справят с непредвидимата ситуация. А тази от тях, която е свързана с възможно най-ограниченото ползване на ток от хората, остава да важи за цялото лято, пише BBC.