Шпионажът не само на политическо ниво, но и сред големите компании, се среща от край време. А когато става въпрос за милиарди, битката между титаните - в който и да е бранш, често е ожесточена. В момента Илон Мъск е изправен пред сериозно обвинение, този път от страна на Китай, страната, в която се намира най-големият конкурент на Tesla - Nio.

Nio ET7, Tesla и първи електрически седан на китайската компания

Когато китайците вземат на мушка Tesla

Nio ET7 - луксозният отговор на Model S

Според източници на Reuters, китайските военни са забранили на автомобилите Tesla да влизат в комплексите им от съображения за сигурност. Властите се опасяват, че камерите, инсталирани в автомобилите на Мъск, застрашават националната сигурност на азиатската държава.

Това е вересията към момента. Иначе, Китай е най-големият автомобилен пазар в света и ключово бойно поле за електрически превозни средства. За миналата година Tesla е продала 147 445 автомобила в страната, което е 30% от продажбите на компанията.

Снимка 523715

Източник: iStock

През 2021 г. обаче други местни производители водят в класацията с най-продаваните коли на китайския пазар - от най-сериозния конкурент на Tesla - от Nio до Geely.

Tesla, Audi, Porsche и кои са най-бързите електрически автомобили в света

Кои са най-бързите електромобили в света

Хиляди конски сили и поне няколко електромотора в основата на тези проекти

Илон Мъск отрича всички съмнения за шпионаж и е категоричен, че ако се докаже, че автомобилите му наистина са използвани за шпионаж в Китай или където и да е по света, ще затвори фабриките, в които те се произвеждат.