Още преди пандемията Илон Мъск представи концепцията си за пикап на Tesla, който да промени представите ни за този сегмент.

Tesla Cybertruck, Илон Мъск и засилването на производството на пикапа

Илон Мъск: Tesla изкопа собствения си гроб със Cybertruck

Пикапът идва скоро

Като тогава най-обсъждан бе дизайнът и външният вид на Cybertruck. Годините минаха и електромобилът на Tesla предстои съвсем скоро да бъде пуснат в продажба. А маркетинговата кампания определено си заслужава похвалите.

В едно от видеата, целящи да покажат колко си заслужава Tesla Cybertruck, виждаме как електромобилът застава на равен старт с Porsche 911. И след кратко ускорение Cybertruck успява да премине първи финала.

Точно тогава обаче видеото показва нещо доста впечатляващо. Оказва се, че в това състезание елктромобилът на Tesla е победил Porsche 911, докато на специални ремарке тегли натоварено друго Porsche 911.

По този начин Мъск иска да демонстрира не само колко бързо ускорява Cybertruck, но как дори допълнителното тегло не влияе на представянето му. 2.6 секунди ще са нужни за вдигане от 0 до 100 км/ч, докато максималният товар на дърпане е близо 5 тона.

Освен това Мъск обещава, че в задната част на пикапа ще могат да се натоварят още максимално 1134 кг, пише Carscoops.

На специално събитие в гигафабриката на Tesla в Остин, Тексас, Илон Мъск демонстрира и издръжливостта на Cybertruck. Всички стъкла трябва да могат да издържат удар от камък, а на събитието бе показано, че когато бейзболна топка бива хвърлена, нищо не се случва. Нещо, което не се получи успешно през 2019 г., когато Мъск счупи стъклото на прототипния Cybertruck.

Останалата част от пикапа пък обещава да бъде бронирана. В специално видео се вижда как по предните врати на Cybertruck човек стреля с няколко различни автоматични оръжия. Резултатът е, че нито един коршум не преминава през корпуса, който през 2019 г. бе обещано, че ще е от същата нераждаема стомана, използвана от SpaceX за совалките им.

Пробегът на   трябва да бъде около 547 км, което е доста по-малко от обещаните над 800 км през 2019 г. Но това ще са способностите на най-скъпия All-Wheel Drive вариант, докато Rear-Wheel Drive, който ще бъде пуснат през 2025 г. ще ускорява за 6.5 секунди до 100 км/ч и пробегът му ще е 402 км.

Tesla Cybertruck и кадрите, на които пикапът тегли ракетен двигател на SpaceX

Tesla Cybertruck срещу ракетен двигател

Електрическият пикап може всичко

Мъск обаче обеща, че към средния и върховия вариант на Cybertruck ще се предлагат допълнителни разширители на пробег, които ще осигурят над 700 км пробег с едно зареждане. Колкото до цената - базовата версия на Tesla Cybertruck ще струва 60 000 долара, средната ще е 79 990 долара, а пиковата Cyberbeast - 99 990 долара.