Когато говорим за скъпи градове, пред очите ни изникват гледки от мегаполиси като Ню Йорк и Лондон или пък от някой швейцарски или скандинавски град. Но в тазгодишното класация на Economist Intelligence Unit победителят е малко по-различен.

Oceanix city, плаващият град край Пусан и как ще изглежда животът в него

Първият плаващ град, устойчив на наводнения и цунами

Това ли е бъдещето

За пръв Тел Авив е най-първо място сред най-скъпите градове в света. Издигането от миналата година е с пет места. През 2020 г. лидерската позиция си разделиха Париж, Цюрих и Хонконг, а сега френската столица остава втора заедно със Сингапур. Следват отново Цюрих и Хонконг, а шесто и седмо място са за Ню Йорк и Женева.

И разбира се, логичният въпрос е какво изстреля израелската столица на върха тази година. В основата е увеличението на цените на транспорта и хранителните стоки, както и високата стойност на израелския шекел спрямо долара.

Снимка 555784

Източник: iStock

В Израел през август и септември е регистрирана най-високата инфлация от няколко години насам. Покачването на цената на горивата е особено рязко, а пандемията, затруднените и по-скъпи доставки доведоха до по-високи цени буквално на всичко, предава DW.

Това не е местно, а световно явление в последните месеци, но все пак има градове, които се изместват надолу в класацията. Берлин например пада с осем позиции до 50-то място, което го прави най-евтиния от шестте германски града в подреждането. Най-скъп сред тях пък е Франкфурт.

Снимка 533943

Източник: EPA/БГНЕС

Най-голям скок в класацията направи иранската столица Техеран - от 79-о на 29-о място. Това може да се обясни със санкциите, наложени от САЩ, които доведоха до недостиг и увеличение на цените.

Италия, град Аматриче, пастата "Аматричиана" и една оцеляла кулинарна класика

Пастата, която възроди едно италианско градче

Силата на храната и традициите

Най-евтиният град в списъка от общо 173 си остава Дамакс, отразявайки последиците от продължаващата гражданска война в Сирия. Предпоследна е либийската столица Триполи. Тази година в класацията има и 40 нови града, най-скъпият от които е Единбург, влизащ директно на 27-мо място.