Често чуваме коментари, че на планетата е станало пренаселено, има твърде много хора и недостатъчно ресурси за всички. А на фона на тези твърдения идва една прогноза, която може би ще изненада мнозина.

Томас Песке, климатичните промени, Земята от Космоса и новото предупреждение на астронавтите

Предупреждението на един астронавт, видял Земята отдалече

Същият проблем, друга перспектива

Според изследване, проведено в Института за здравни показатели и оценка (IHME) и публикувано в научното издание The Lancet, през следващите няколко десетилетия се очаква населението на Земята да намалее - за пръв път от векове.

В момента то наброява около 7,8 милиарда души. Експертите смятат, че ще достигне своя пик през 2064 г. - 9.7 милиарда, след което до 2100 г. ще спадне до 8,8 милиарда. 

Снимка 556631

Източник: iStock

"Последният път, когато населението на света е намаляло, е в средата на XIV-ти век заради Черната чума", пояснява водещият автор на изследването и професор по глобално здраве Щайн Емил Волсет.

Той дава и разяснение на какво, според него и колегите му, ще се дължи новото намаляване. За пръв път като основа причина се посочва спадът на раждаемостта, а не глад или пандемия.

Той пък се дължи преди всичко на равенството между половете, по-високата образованост на жените и по-лесния достъп до контрацептиви. "Тези фактори определят коефициента на плодовитост - средният брой деца, които една жена ражда през живота си, което е най-големият определящ фактор за населението", обяснява професорът.

Снимка 457411

Източник: iStock

Според прогнозите на учените, глобалният общ коефициент на раждаемост постоянно ще намалява - от 2,37 през 2017 г. до 1,66 през 2100 г., което е много под минималния процент, считан за необходим за поддържане на броя на населението (2,1 живородени на жена).

Друг интересен факт от изследването е прогнозата, че населението на близо 23 страни може да се стопи с 50 или повече процента. Сред тях са Италия, Португалия, Южна Корея, Испания, Тайланд и Япония и други, белязани от ниска раждаемост и застаряващо население. Дори Китай се очаква да намалее от 1,4 милиарда души през 2017 г. на 732 милиона през 2100 г., предава IFL Science.

Снимка 556630

Източник: iStock

И за да има баланс, в други части на света пък се прогнозира значително увеличаване на населението. Сред тях са Северна Африка, Близкия изток и най-вече Субсахарска Африка, която се очаква да се утрои през века от 1,03 милиарда през 2017 г. до 3,07 милиарда през 2100 г.

Dear Earth, Били Айлиш, Дейвид Атънбъро и как звездите ни съветват как да опазим Земята

Звездите ще спасят света

Популярни личности срещу замърсяването на Земята

Учените акцентират и върху това, че в следващите десетилетия неизбежно ще трябва да променим вижданията си за миграцията - от заплаха тя ще се превърне в необходимост, за да се гарантира разпределение на населението в трудоспособна възраст и по-малка неравнопоставеност между различните части на света.