Както от опит знаем, Свети Валентин не е свързан само с любовта, но и с виното. А какво по-добро място да ги съчетаем и двете от някоя от многото винарски изби у нас.Виненият туризъм в България е приятно занимание, което се услажда на все повече хора. А има и все повече къде да идем.

За всички, решили да се разходят сред лозята, да дегустират вино или да прекарат един цял романтичен уикенд на някое подобно място, направихме малък списък от три винарски изби, които предлагат не само дегустация, но и възможност за настаняване. Вероятността в нито една от тях да няма свободни стаи за тези почивни дни или за 14 февруару е повече от голяма. Но пък и трите са перфектен избор за всеки следващ уикенд, когато еуфорията около Свети Валентин ще е история.

Винарски комплекс "Седем поколения"

Това е малка бутикова винарна на 30 км от Русе - в землището на село Мечка.  Избата и намиращият се до нея хотел са разположени на хълмиста местност, от която се открива уникална панорама към Дунав и румънския бряг.

От хотелската тераса можем да наблюдаваме най-красивите залези на север от Стара планина. За разлика от други места по брега на Дунав, тук няма никакви зрителни прегради в продължение на километри.

Винарната произвежда лимитирани серии червено вино и розе. Това е може би единствената изба в България, която не произвежда бяло вино.

Комплексът разполага с мини зоологическа градина, предстои построяването на къща за гости, голф игрище и къмпинг за плажуващи на брега на Дунав. Предлагат се винени дегустации след предварителна заявка. Малка дегустационна зала има и в центъра на Русе.

Шато Копса

Лозовите масиви на Шато Копса са 50 хекатра, разположени в сърцето на Розовата долина, в непосредствена близост до село Московец, община Карлово. Този винен микро район, закътан между южния склон на Стара Планина и Средна гора, е изключително благоприятен за отглеждането на висококачествени бели сортове вина.

Такива са емблематичния местен сорт червен мискет, мускат Отонел, шардоне, совиньон блан, които съставляват 80% от лозовите масиви на Копса. Червените сортове грозде, които отглеждат, са каберне совиньон и мерло.

Снимка 466529

Източник: copsa.bg

Що се отнася до хотелската част, тя отваря врати през 2008 г. Шатото, където се намира и винарската изба, разполага с четири стаи и един суит, както и страхотен ресторант с изискани специалитети, където да опитаме от страхотните местни вина. През 2017 г. до Шато Копсa е построен и нов хотел Мезон Копса, който разполага с две двойни стаи и два суита.

Винен комплекс "Старосел"

Само на два часа от София, в полите на Същинска Средна гора, се намира винен и спа комплекс "Старосел". Тук винопроизвоството има древни традиции. Както сега, така и в древността районът около село Старосел се е славил с първокачествени лозя. 

Комплекс "Старосел" включва едноименната винарна и луксозен спа хотел. Предлагат се винени турове с дегустации на отбрани вина. Залата за дегустации е под формата на ротонда - уголемен вариант на храма на Ситалк (тракийски храм-гробница, който се намира над селото).

Освен винени дегустации се предлагат и спа атракции като "сауна в бъчва" и просторен закрит басейн с минерална вода и стъклен покрив.