Първоначално обявената цел на безжичната интернет мрежа Starlink на SpaceX бе да осигури надежден достъп до интернет до откъснати местности и региони по цялото земно кълбо.

Илон Мъск, Starlink и френското село, което не иска сателитите на милиардера

Кой може да провали плановете на Мъск

Не всички искат космически интернет

Към момента компанията е успяла да изпрати над 1100 интернет сателити в орбита и има около 10 000 активни потребители.

Тази седмица стана ясно, че сателитите ще предоставят сигнал не само за домакинства и компании, но и за мобилни превозни средства, сред които автомобили, камиони, самолети, кораби и други.

Снимка 522564

Източник: Starlink

SpaceX е кандидатствала за разрешение от Федералната комисия по комуникациите в САЩ за внедряването на нов вид приемници в превозни средства на територията на страната и в световен план, съобщава CNBC.

Кандидатурата не описва какво представляват тези устройства и как се различават от настоящите чинии за улавяне на интернет сигнала, които SpaceX предлага на цена от 499 долара.

Уточнява се обаче, че инсталирането им ще се осъществява от квалифицирани компании и специалисти, а не от собствениците на возилата.

Снимка 447971

Източник: GettyImages

Въпросните приемници няма да се внедряват в колите на Tesla, потвърди Мъск в Twitter, тъй като са твърде обемисти, и първоначално ще са предназначени за по-големи превозни средства, като самолети, кораби, камиони и каравани.

От SpaceX обясняват, че този ход цели да предостави по-добра свързаност и по-висока защита на потребителите по време на движение.

Starlink, SpaceX и как сателитите ще станат почти невидими за окото

Сателитите на Starlink - почти невидими за окото

В отговор на оплакванията

Ясно е също така, че с навлизането на автономните превозни средства ще нарасне и нуждата от подобна мобилна свързаност, което представлява страхотна възможност за разрастване на дейността на проекти от типа на Starlink.