Учени и инженери отдавна разучават как може да се стори в Космоса. Концепциите за Луната включват използване на лунен прах и материали, които биха могли да генерират електричество, докато за строенето на Марс - тухли, които не се пекат, както и 3D принтирани тухли от планетарни минерали.

SpaceX Starship, dearMoon - мисии в Космоса през 2023 г. и кои са петте най-важни, които ни предстоят

Най-важните мисии в Космоса, които предстоят през 2023 г.

Предстои ни нова "Златна ера" на космическите изстрелвания

Преди време е бил разработен AstroCret, за който са били използвани кръв, урина и марсианска прах. Сега пък е ред на StarCrete, направен от извънземен прах, картофено нишесте и малко сол. Създателите му казват, че е достатъчно устойчив, за да може да се строят къщи.

Както си му е редът, StarCrete е бил подложен на тест, на който е издържална натиск от 72 мегапаскала - повече от два пъти по-висока от издръжливостта на обикновения бетон (32 мегапаскала). Когато е направен с лунен прах, StarCrete достига повече от 91 мегапаскала. За сравнение предходната тухла AstroCrete достига около 40 мегапаскала.

Както и бихме предположили, строителството в космоса среща много предизвикателства, като едно от тях е че изисква рентабилни строителни материали, произведени на място. Просто би било непосилно скъпо да се пренасят традиционни тухли и хоросан.

За щастие учените откриват, че чувал (25 кг) дехидратирани картофи (чипс) съдържа достатъчно нишесте, за да бъде произведен почти половин тон StarCrete (това са 213 тухли). За сравнение за къща с три спални са необходими около 7500 тухли.

Екипът използва симулирана марсианска почва, смесена с нишесте, и установява, че добавянето на обикновена сол (магнезиев хлорид) значително подобрява здравината на тухлите. Тази сол може да се добие от повърхността на Марс или дори от сълзите на астронавтите.

Nokia, Nasa, IM-2 и мисията за пускане на 4G мрежа на Луната

Защо Nokia и NASA пускат 4G на Луната

Мисията започва тази година

Това, върху което работят в момента изследователите, е да намерят стабилно решение за чувствителното на влага свързващо вещество от нишесте, за да направят StarCrete благоприятен и за Земята. Това би било една екологична алтернатива, добре дошла на нашата планета, пише New Atlas.