Да, Ричард Брансън и Джеф Безос успяха да изпреварят Илон Мъск и самите те станаха част от първите цивилни полети на своята космическа компания. Но основателят на SpaceX има по-различна стратегия от тяхната и, оказва се, май отново ще е крачка напред, дори и тази крачка да не е направена лично от него.

Джеф Безос, Blue Origin, New Shepard и първият пътнически полет на компанията в Космоса

И Джеф Безос полетя в Космоса

Четири минути, които променят живота ти

Днес, 15 септември, ще бъде първият изцяло цивилен полет на компанията с капсулата Crew Dragon, изстреляна от Falcon 9. Мисията е кръстена Inspiration4, а неин командир е Джаред Исаакман - милиардер и пилот, който още миналата година обяви, че не само ще ръководи, но и ще финансира мисията. Не пожела да разкрие точната сума, която ще му струва начинанието, но каза, че е пo-малко от 200 милиона долара.

Той си избра и трима души, които след броени часове ще имат възможността да полетят заедно с него в Космоса и да напишат нова глава в историята на SpaceX. В екипажа от хора, които не са астронавти, влизат лекар, професор в колеж и ветеран от военновъздушните сили.

29-годишната Хейли Арсено е лекар в Детската изследователска болница "Сейнт Джуд" и е преборила рака като дете. 51-годишният Сиан Проктър е преподавател в общински колеж в Аризона, а 41-годишният Крис Семброски е бил ракетист в база във Вашингтон.

За разлика от първите цивилни екипажи на Virgin Galactic и Blue Origin, тези четиримата ще прекарат цели три дни в орбита на разстояние от 580 км от Земята, което е по-далечно от това, на което се намира Международната космическа станция, предава Daily Mail.

Там те ще обикалят земното кълбо веднъж на всеки 90 минути със скорост около 27 360 км/ч, което е 22 пъти по-бързо от скоростта на звука. За да сe подложат на това, четиримата ентусиасти преминават през месеци тестове, включващи и бързооборотна центрофуга.

И именно с това първият цивилен полет на SpaceX превъзхожда тези на двамата си конкуренти. Както се казва на сайта на компанията, този полет е най-далечният пътнически след ремонта на телескопа "Хъбъл".

Докато полетите на Blue Origin Virgin Galactic бяха суборбитални, този ще бъде в долната орбита на Земята. Брансън и Безос просто докоснаха ръба на Космоса за няколко минути...

Именно заради по-малкото разстояние, което трябваше да се измине, те пътуваха и със значително по-ниска скорост. А Crew Dragon трябва да е достатъчно бърз, за да победи гравитацията.

Докато са на борда и обикалят в Космоса, Исаакман и останалите от екипажа ще бъдат подложени и на различни тестове на физическото им състояние, за да се съберат данни как подобни пътувания влияят на човешкия организъм.

SpaceX, Falcon 9 и какво съдържа новата доставка за Международната космическа станция

Какво има в новата интересна пратка до МКС

Занимавки за астронавти

Te са много ценни, за да може да се развие идеята за достъпен космически туризъм. А и тук SpaceX отново са една крачка пред всички други, които със сигурност също ще сa любопитни за информацията, която ще се натрупа и анализира впоследствие.