Бъдещето на въздушния транспорт сякаш все още е неясно, въпреки че има редици предложения и предположения. Едно е сигурно - върви се в посока да се придвижваме от едната част на земното кълбо до другата за много по-кратко време отколкото в момента.

Хиперзвуковият самолет Spaceplane развива скорост 25 пъти по-голяма от тази звука. Той може да измине разстоянието от Лондон до Ню Йорк за един час, а от Великобритания до Австралия - за четири. Машината премина успешно поредица от тестове, които бяха от съществено значение за бъдещето му. И явно ще го бъде.

Проектът на хиперзвуковия самолет е дело на компанията Reaction Engines, която работи съвместно с Европейската и Английската космическа агенция. Последното им постижение е системата за охлаждане на двигателя на супер мощната и бърза летателна машина.

Предварителното охлаждане е от съществено значение, за да предотврати разтопяването на двигателя. Това се случва с понижаване на температурата на сгъстения въздух в него от повече от 1000 градуса по Целзий до стайна температура за стотни от секундата.

Този ефект е постигнат успешно с помощта на хиляди малки тръбички, по-тънки от човешки косъм, които съдържат течен хелий и охлаждат въздуха в момента, в който той премине през охладителната система, пише The Sun.

Снимка 417285

Източник: Facebook / Robert Montgomery

След първия преминат тест, охлаждащата система се справя повече от добре със своята задача. Това дава надеждата на разработчиците, че хиперзвуковите самолети ще живеят своя живот като технология на бъдещето. Само за сравнение, конкорд са едва два пъти по-бързи от скоростта на звука именно заради невъзможността да преодолеят високите температури.

Освен системата, която осигурява изрядната работа на двигателя, самият той също е изцяло нов и носи името Sabre. По-лек от обикновените ракетни двигатели, защото се нуждае от по-малко количество окислител за горивото.

Снимка 417278

Източник: Facebook / Reaction Engines

Той е проектиран да изтегля кислород в двигателя до момента, в който се достигне скорост от внушителните 4000 км/ч. След това започва да изгря течен кислород или водород от резервоарите. Идеята на създателите на хиперзвуковия самолет е той да е бърз колкото ракета, но да бъде и в пъти по-икономичен от нея.

Кога ще е готов първият ултразвуков пътнически самолет

Кога ще е готов първият ултразвуков пътнически самолет

И каква точно скорост ще развива

Освен да превозва хора от точка А до точка Б, планира се самолетът да бъде използван и за превоз на хора и товари в Космоса. Кога обаче ще бъде възможно това, никой не се наема да каже с точност.