Смартфоните са наш верен спътник навсякъде, особено когато сме на път. Но големият проблем е, че често батерията не успява да издържи на желанието да гледаме видеа или да се ровим в социалните мрежи, докато чакаме да стане време да се качим в самолета.

И в някои случаи ни се налага да потърсим от онези станции за зареждане, каквито вече има на почти всяко летище. Срещу скромна сума връщаме смартфона си към живота и продължаваме да го използваме, без да се замисляме, че вероятно току-що сме направили голяма грешка.

Снимка 425640

Източник: iStock

Точно както свободните публични wi-fi мрежи, така и зарядните устройства за общо ползване са удобство, от което е по-добре да не се възползваме. А причината е една и съща - рискът устройството ни да стане жертва на хакери, с всички възможни последствия.

Когато свържем телефона си към USB кабела (който може не само да зарежда, но и да предава данни), даваме възможност на киберпрестъпници да проникнат в него, да го заразят със зловреден софтуер или да източат данните на банковата ни сметка например.

Безжичното зареждане и защо все още не го използваме толкова

Безжичното зареждане и защо все още не го използваме толкова

Над 70% от хората с нови телефони още ползват кабели и USB

Специалисти по киберсигурност сравняват това действие с миене на зъби с четка, която сме намерили на магистралата. Вместо да се подлагаме на подобен риск, по-добре да си носим собствено зарядно, което да включим в контакта, или да се оборудваме с преносима батерия. Вече има и джаджа, наречена Juice-Jack Defender, която стопира всякакво прехвърляне на данни от и в смартфона, пише Forbes.