От доста време флагманите на пазара предлагат безжично зареждане, но едва 29% от притежателите на по-нови телефони редовно ползват услугата. 

Какво представлява безжичното зареждане

Какво представлява безжичното зареждане

Що е то Qi

Една от причините е, че много потребители не са наясно с услугата - как работи тя и съвместима ли е с модела смартфон, който имат. По-лесно е просто да си включиш USB-то и да не го мислиш много.

Истината обаче е, че безжичното зареждане все още не е толкова ефективно, колкото е конвенционалното зареждане чрез кабел.

Снимка 408240

Източник: iStock

Обикновените адаптери за зареждане са с мощност от поне 12 вата, а често и с повече. Безжичните джаджи достигат едва 7-10 вата в най-добрия случай, а това прави зареждането доста по-бавно. 

Някои производители предлагат безжични зарядни с повече мощност, но те са съвместими само с други продукти на същия бранд.

Друго неудобство, което безжичната технология все още не може да избегне, са калъфите за смартфон, които възпрепятстват прехвърлянето на енергия. Все още не са много онези, които биха носили стъкления си смартфон за 2000 лева без калъф, а да махаш калъфа при всяко зареждане си е чисто наказание.

Снимка 408237

Източник: iStock

Безжичното зареждане е уместен вариант, ако сме свикнали да зареждаме телефона си само нощем, докато спането ни пречи да скролваме в социалните мрежи.

Но дори и тогава е добре да внимаваме как поставяме телефона върху джаджата за зареждане. И най-малкото отклонение от обозначените оптимални зони за зареждане би ни коствало пълния заряд на батерията.

Снимка 408239

Източник: Apple

На последно, но не и по важност, място, е фактът, че устройствата за безжично зареждане струват до пет пъти повече от обикновените. Масовите производители на смартфони все още не намират за нужно да прибавят подобни джаджи в комплектите на новите си телефони и оставят потребителите сами да си ги купят.

Да, ама не. Предпочитаме да си ползваме кабели и да си носим телефоните в калъфчета.