Пандемията от Covid-19 повлия сериозно и на технологичния сектор, като продажбите на смартфони се сринаха в първата половина на годината. Ситуацията започва постепенно да се нормализира, а създаването на нови модели не е спирало.

Един от големите проблеми, свързани със свръхпредлагането и свъхпотреблението на технологии като смартфони, са суровините, необходими за тяхното създаване.

В мините, в които те се добиват, често се полага робски труд, понякога и от невръстни деца. Той се оценява на жълти стотинки, за да може кобалтът и други метали да достигнат до фабриките на големите производители.

Снимка 487443

Източник: iStock

От The Vergе обаче ни обръщат внимание и на една интересна връзка между добива на тези суровини и разпространението на нови вируси с животински произход, като ебола или коронавируси.

Работниците в мините за метали могат лесно да се превърнат в свързващото звено между дивите животни (например прилепите) и хората, като по този начин бързо и лесно разпространят заразите.

Снимка 487441

Източник: iStock

Между 1998 и 2000 г. в Конго умират 128 души от вирусна хеморагична треска, подобна на ебола, с която работниците в мини за злато се заразяват от прилепите в тях. В страната се добива и голяма част от минерала колтан, който също се използва в технологиите, а рудниците са малки и често незаконни, без спазване на хигиенен ред.

WWF, коронавирусът и каква е връзката между унищожаването на природата и пандемиите

Унищожаването на природата - истинската причина за пандемиите

Когато сме стигнали твърде далеч

Тази тенденция със сигурност съществува и до днес, но са необходими още изследвания, както и ясен план как да се прекъсне тази директна връзка между хората и дивите животни, резултатите от която всички виждаме в световен мащаб.