Топлото и слънчево време все по-осезаемо настъпва към нас. С облекчение вече може да захвърлим тежките зимни дрехи и да посегнем към ефирните и леки пролетни. Както, разбира се, и към любимите аксесоари, които вървят с тях.

Никол Кидман, Ким Кардашиян, Balenciaga и слънчевите очила на марката, стават все по-популярни сред звездите

Слънчевите очила, на които и звездите не могат да устоят

Когато и Никол Кидман изкопира Ким Кардашиян

И когато става дума за повече слънце и аксесоари, несъмнено първото, за което бихме се досетили са слънчевите очила. Една малка част от визията, която обаче има способността да я допълни по неповторим начин и да придаде чудесен завършек, и дори нотка пикантност, и на най-семплия аутфит.

Но замисляли ли сме се, че слънчевите очила, подобно на всеки друг аксесоар, имат нужда от съответната грижа. И че вероятно, използвайки ги, допускаме доста грешки, които могат да доведат до тяхното бързи износване и дори чупене.

От Real Simple дават някои лесни съвети в тази насока, които могат да ни помогнат да запазим за по-дълго живота на любимите си слънчеви очила.

Снимка 610120

Източник: iStock

Основна грешка, която всички често правим, е да поставим очилата високо на главата си. Вероятно защото това е най-лесното място, на което може да ги сложим набързо, когато няма нужда за момента от тях.

Проблемът обаче е, че така целостта на очилата лесно може да се наруши. Особено при тези, които имат телени накрайници за нос, както е при т. нар. авиаторски стилове. Част от косата ни може да се заплете в накрайниците и съответно да ги огъне или дори счупи.

Формата на главата ни пък може да повлияе на дръжките (наушниците) на очилата - да ги разтегне и да ги разхлаби. Тогава те могат с лекота да се изплъзнат, ако се наведем надолу или назад, и просто да се счупят.

Снимка 610119

Източник: iStock

Трябва да се има предвид и, че лицето на всеки е много индивидуално, често леко асиметрично, а повечето хора имат и известна разлика във височината на ушите си. Затова специализирани магазини за слънчеви очила и оптики предлагат корекции - малки настройки, с които може да сме сигурни, че очилата стоят правилно на лицето ни.

И повечето хора надали се замислят, когато просто пъхат набързо очилата в ежедневната си чанта. А защитният калъф, с който те са закупени надали изобщо влиза в употреба - в повечето случаи това изглежда като ненужна вещ. Но чантата ни често е пълна с ключове и други твърди предмети, които директно могат да надраскат и повредят любимите ни очила.

Слънчевите очила, катаракта, фотокератит и защо и кога да не носим този аксесоар

Кога да не носим слънчеви очила

И какви са последствията от UV лъчите за очите ни

Ако пък следваме модните тенденции в последно време и носим твърде малки чанти, в които няма място за калъф, може да увием слънчевите си очила в микрофибърната кърпа за почистване.