През 2001 г. G-точката, заедно е с парауретралните жлези, намиращи се в зоната на G-точката, е официално обявена за женски анатомичен орган и по-точно - за женска простата. Следователно и всички жени могат да еякулират, тъй като G-точката е снабдена със секреторни клетки, подобни на тези в мъжката простата. G-точката е свързана със система от каналчета, които водят към уретрата, и в които се образува еякулационната течност, изпълваща G-точката при сексуална възбуда и стимулация.

Женски оргазъм и кои са трите типа според науката

Колко типа женски оргазъм има

Не е толкова просто, колкото изглежда

При последвала стимулация се достига до т.нар. скуърт оргазъм (от англ. squirt - бликам, пръскам). Смята се, че много жени го постигат, но въпреки това няма голяма яснота какви са компонентите на течността и как точно се получава това изхвърляне.

Едно научно изследване обаче я разделя на два вида - по-голямото количество е т.нар. скуърт, а по-малкото, описвано като "гъсто и белоподобно" - като женска еякулация. Скуъртът и женската еякулация са изключително различни и от уринарната инконтиненция (т.е. неволното изпускане на урина), тъй като първите две се постигат по време на оргазъм. Ако по време на сексуалния акт се случи уринарна инконтиненция, жената обикновено е наясно с това (освен това течността е и PSA (простатно-специфичен антиген) негативна).

Снимка 602171

Източник: iStock

Има няколко изследвания, направени по тема през годините, като в едно от 2014 г., определят състава на урината преди и след полов акт чрез ултрасонография.

За целта участват пет доброволно съгласили се жени, като всички съобщават, че могат да скуъртват. Преди експеримента в пикочния мехур се поставя уретрален катетър и се събира урина. Изследователският екип инжектира смес от индиго кармин и физиологичен разтвор - по този начин всички потенциални секрети от това място ще са оцветени в тъмносиньо и ще могат да бъдат разграничени от всичко останало.

Снимка 602170

Източник: iStock

След това участничките са сексуално стимулирани с ръка или с пенис. В кулминационния момент на еякулация при жената, получената течност е събрана и тествана за простатно-специфичен антиген и глюкоза. Учените установяват, че в събраната течност и петте проби са сини. Това показва, че синята боя се е смесила с урината.

Синдром на посторгазматична болест и какво е да изпитваш алергия към оргазъм

Когато имаш алергия към оргазъм

Какво е синдром на посторгазматична болест

Така изследователите стигат до извода, че основната съставка на течността, отделяна по време на скуърт, всъщност е урина. Понякога тя може да съдържа и течност от женската простата (жлезите на Скийн, разположени от двете страни на пикочния канал), заключват от IFL Science.