Сингапур вече пет години е в списъка на най-скъпите градове в света - според доклада на Economist Intelligence Unit Worldwide Cost of Living, който сравнява повече от 400 индивидуални цени на 160 продукта и услуги, включително категории като храна, напитки, дрехи, домакински консумативи, наем, транспорт и сметки за комунални услуги.

Сингапур попада в тази класация най-вече заради едно специфично нещо - това е най-скъпото място в света за покупка и управление на автомобил.

Снимка 401584

Източник: iStock

Както съобщава CNN, правителството регулира собствеността на автомобилите в града-държава чрез издаване на ограничен брой разрешителни. Гражданите трябва да купуват тези разрешителни, които са валидни за 10 години и от октомври 2017 г. струват от порядъка на 37 хиляди долара.

Освен за собствеността на автомобилите, градът се нарежда и сред най-скъпите места в света за закупуване на дрехи (№3), като следва Париж и Цюрих.

Сингапур - лъвският град с драконовски глоби

Сингапур - лъвският град с драконовски глоби

"Синг" означава лъв на малайски

Освен че е най-скъпият град в света, Сингапур е един от най-популярните градове в света за туристи. През 2018 г. той заема трето място в годишния списък на Euromonitor International за най-големите градове за международен туризъм. С 18.5 милиона туристи за 2018 г., Сингапур е превъзхождан само от Банкок и Хонконг.

Снимка 386712

Източник: iStock

Градът-държава е определен и за най-добрият град в света за чужденци. И докато Сингапур основно е известен с богатството и футуристичната си архитектура, международният кореспондент на Business Insider Харисън Джейкъбс намира града за достъпен и забавен, дори без да притежаваме милиарди долари.