Пандемията имаше множество ефекти върху икономическия, социалния и личния ни живот.

Следобедната дрямка, сиестата, пандемията и защо да се възползваме от работата от вкъщи

Големият плюс на работата от вкъщи

И защо да се възползваме от него

За част от последните е отговорна изолацията и това, че бяхме принудени да живеем на дистанция от близки и приятели, да прекратим всякакви социални активности и буквално нашият дом да се превърне в нашата крепост.

Глобалната пандемия не е приключила, но затова пък определен процент хора имат основание да се чувстват по-спокойни, защото са ваксинирани. Но дори на много от тях им е трудно да се върнат към нормалните си дейности, защото страдат от така наречения Синдром на пещерата.

Снимка 504241

Източник: iStock

Обяснява го професорът по психиатрия Жаклин Голан от американския Northwestern университет.

"Промените, свързани с пандемията, създадоха много страх и тревожност заради опасността да се разболеем и дори да умрем. Когато човек се ваксинира, той може и да не успее толкова лесно да се отърси от този страх, защото е свикнал да преценява на какъв риск е готов да се изложи", казва тя пред Scientific American.

Снимка 507065

Източник: iStock

Лекарят цитира данни от Американската асоциация по психология, според които 49% от възрастните заявяват, че ще им е трудно да се върнат към общуването лице в лице. Още по любопитно е, че само процент по-малко от ваксинираните също се чувстват така.

Пандемията, самоизолация, липсата на мотивация и как да си я върнем

Как да си върнем загубената мотивация

Всеки има нужда от побутване в даден момент

Проф. Голан казва, че начинът да се преборим с подобна тревожност е, като отделяме време за медитация, време сред природата и слушане на музика. При по-тежки случаи е добре да се потърси психологическа помощ.