Като оставим религията настрана, учените все още не могат да дадат еднозначен отговор на въпроса: откога на планетата има живот.

Костенки 11, мамутите и странните кръгове от кости в Русия

Тайната на кръговете от кости на мамути в Русия

Какво разбирахме за живота на древните

Разбира се, няма как да знаем дали някога ще получим отговор на този въпрос, но пък науката е все по-близо. Поредното откритие е на ДНК от мамут, който се смята, че е живял преди повече от 1 милион години.

Геномът идва от зъб на мамут, който е бил открит от учени във вечните ледове на източен Сибир. Изследването пък е публикувано в научния журнал Nature.

Екипът от учени е успял да извлече ДНК от три мамутски кътника, които са били изкопани през 70-те години на миналия век. Древните геноми пък се смята, че са на между 1.3 милиона и 1.65 милиона години.

Най-старото ДНК до този момент, което е било изследвано от учените, е от кон живял преди 560 000 или 780 000 години.

Снимка 519377

Източник: iStock

"Това ДНК е невероятно старо. Пробите са с хиляди пъти по-стари от викингите и дори предхождат съществуването на хората и неандерталците", казва Люве Далиен (Love Dalén), който е професор по еволюционна генетика в Центъра по палеонтология в Стокхолм, пред CNN.

Откритото ДНК също така доказва и наличието на нов вид мамути, за които се смята, че са сложили началото на вида в Северна Америка. 

След това откритие се смята, че е възможно да бъдат открити още по-стари останки в бъдеще. Като вероятността да са човешки е почти нулева, но учените не изключват и тази възможност.

Люве Далиен допълва, че едва ли някога ще може да се възстанови ДНК от животни, което да датира от повече от 2.6 милиона години. Причината е, че точно това е границата на вечния лед. "Преди това е било прекалено топло."