Топенето на ледовете е един от редицата негативни ефекти на глобалното затопляне, за които се говори от години. Най-често то се свързва със застрашителното повишаване на нивото на водата в Световния океан. Но опасностите въобще не спират дотук, предупреждават учените.

Ледовете, които датират от векове, са страхотна среда за развитие на вируси и бактерии - студено, тъмно, без кислород.

С падането си от небето, снегът прихваща въздух, вода и микроорганизми, докато не стигне до повърхността на земята. Колкото повече сняг пада с годините, толкова по-дебела и устойчива става покривката, в която се крие и разнообразен биологичен материал.

Снимка 436514

Източник: iStock

В ледниците може да са криогенно замразени и зарази, които преди години и векове са причинявали истински епидемии като чума, холера и други. От замръзнало езеро в Аляска например учени са съживили бактерии от преди 32 хиляди години, когато на Земята все още е имало мамути.

А когато започне топенето на ледовете слой по слой, на повърхността и във водата излизат бактерии от хиляди години. И те достигат всички нас чрез водите в морета и океани.

Снимка 436515

Източник: iStock

Глетчерите покриват около 10% от повърхността на планетата. Около 24 милиона кубически километра вода са "запечатани" в ледовете, които постепенно се топят. А това са около 70% от запасите на Земята от прясна вода.

Учените все пак са скептично настроени към възможността да се заразим с някой праисторически вирус, защото човешкият организъм е еволюирал доста. Но напомнят, че не бива да пренебрегваме тази тиктакаща заплаха, резултат от глобалното затопляне.

Ледовете в Хималаите се топят с двойно по-бързо отпреди

Ледовете в Хималаите се топят с двойно по-бързо отпреди

Достъпът до вода на над 1 милиард души е под заплаха

Ако не станат причина за повсеместна зараза, микроорганизмите в топящите се ледове със сигурност ще променят подводния живот, образувайки нови видове планктон, пише BBC Earth.