Постоянно слушаме за замърсяването на въздуха и за това как проблемът става все по-сериозен. Но вероятно оставаме с  впечатлението, че важните решения на този проблем не зависят от нас. А истината е, че всеки може да прави своите малки ежедневни стъпки, с които да даде своя принос.

Колата

Всекидневното шофиране със сигурност е начинът, по който най-много замърсяваме въздуха. Затова е добре да се замислим за алтернативен транспорт, който вероятно ще ни излезе и по-евтино, а  и ще си спестим доста нерви в натоварения градски трафик.

Ако използваме градски транспорт дори два пъти седмично, ще намалим сериозно количеството вредни емисии, които произвеждаме. Ако пък ни е трудно да се откажем от колата, то тя трябва да бъде в добро техническо състояние, защото дори гумите ни да не са напомпани достатъчно, това води до по-висок разход на гориво.

Снимка 441059

Източник: iStock

Не бива да оставяме за дълго колата в спряло състояние и с включен двигател. Не бива и да бъдем агресивни шофьори, които постоянно натискат газта и спирачката. През лятото е по-добре да караме на отворени прозорци, защото климатикът вдига разхода, а в най-студените зимни дни по-добре просто да не тръгваме с колата.

Изсъхналите листа

Есента е все по-близо, а един от предвестниците са опадалите листа на дърветата. Важно е обаче да ги почистваме поне от двора си, защото гниенето им също предизвиква отделяне на въглероден диоксид, който те преди това са погълнали.

Градината

Дори да не живеем в къща с двор, можем да дадем своя малък принос към почистването на въздуха, като се погрижим за градинката пред блока или засадим на балкона няколко растения, които имат свойството да поглъщат въглероден диоксид и да създават кислород.

Снимка 354068

Източник: iStock

Осветлението

Да гасим лампите тогава, когато не са ни необходими, е прост, но полезен навик. С него спестяваме не само от сметката си за ток, а и от вредните емисии, които създават електроцентралите, пише Reader's Digest.

Храната

Правилното планиране на покупките и редуцирането на изхвърлянето на храна също оказва влияние върху вредните емисии в атмосферата. Изхвърлената храна, която гние по сметищата, е един от замърсителите, за които рядко се замисляме.

Прането

Препоръчително е да перем дрехите си на по-ниска температура. А в дните, в които времето го позволява, по-добре да ги оставим да съхнат навън, отколкото да ползваме сушилня.

Снимка 441061

Източник: iStock

Опаковките

Винаги когато имаме възможност, е добре да си купуваме хранителни продукти, които не са в пластмасови опаковки. Така редуцираме не само на вредния боклук, но и на вредните газове, които се отделят при производството и рециклирането на тези опаковки.

Мръсният въздух, психичните разтройства и каква е връзката между тях

Полудяваме ли от мръсния въздух

Опасността е по-голяма за подрастващите

Освен това е добре да предпочитаме продукти от местни производители. При тях го няма вредният отпечатък върху атмосферата от транспортирането им с тирове и други превозни средства.