Като човекоподобни маймуни, горилите често са сравнявани по поведение с нас, хората. И още една прилика вече е на лице благодарение на поредното проведено изследване.

Учени от University of Exeter, начело с антрополога Робин Морисън, разглеждат близките взаимоотношения, които възникват между приматите в малки и по-големи групи. Когато са част от по-голяма общност, те имат по-голям избор с кого да общуват, но предпочитат да го правят в по-тесен кръг.

Според теорията на еволюционния психолог Робин Дънбар, можем да поддържаме само около 150 стабилни приятелства. Но на всички ни е ясно, че имаме определен тесен кръг от приближени, с които връзката ни е наистина здрава, а с всички останали тя е по-скоро посредствена. Нещо подобно се наблюдава и при горилите.

Снимка 491330

Източник: iStock

Колкото по-голяма е социалната група, толкова по-голямо е социалното разнообразие и толкова повече отношения се налага да поддържат приматите. Именно това, според Дънбар, е причината техният мозък да е толкова голям и развит.

Подобно на хората, и горилите имат ограничен брой близки отношения с други екземпляри, а с останалите връзката им е много по-слаба. Точно като хората пък, някои горили са по-добри в общуването с другите и това няма общо с размера на групата, от която са част, предава Science Alert.

Щастието, положителната нагласа, целите, приятелите и как да бъдем щастливи всеки ден

Как да си отгледаме щастие

Колко малко ни трябва, за да бъдем истински щастливи

При женските и мъжките горили също се забелязва разлика в отношенията с останалите, настъпваща с възрастта. Женските поддържат сравнително постоянни отношения през целия си живот, докато мъжките са по-склонни да се дистанцират от връстниците си в юношеска възраст, да преживеят своето узряване, след което да създадат наново своята роля в общността.