Планинските горили са сред най-застрашените от изчезване видове на нашата планета. Те обитават само определени територии в Демократична република Конго, Руанда и Уганда. Популацията им рязко намалява през миналия век - заради бракониерство, болести и посегателства на хора.

Горилите, приятелството между тях и по какво си прилича с това между хората

Общото между приятелствата при хората и горилите

Определено си приличаме

Дори и коронавирусът се оказа заплаха за тях, тъй като те са предразположени към някои респираторни заболявания, характерни за човека.

През март, именно заради коронавируса, по-голямата част от туристическия сектор в Уганда, който до голяма степен разчита на горилите, замря. Проблемът е, че туристите, които следят горили, обикновено се приближават твърде много тях, а така могат да им предадат вируса.

Затова информацията, която дойде от Уганда, се възприе като голяма новина от света. Угандската агенция за дивата природа съобщи за BBC, че тази година е била безпрецедентна за раждания на горили.

Снимка 494623

Източник: iStock

Пет бебета горили са родени за шест седмици в Национален парк „Бвинди“, Уганда, което дава основание на Угандската агенция за дивата природа да обяви бейби бум.

За последното раждане от агенцията съобщават така: "Семейството горили Рушегура приветства поредното подскачащо сладко бебе горила."

От януари досега са родени седем бебета, а за цялата 2019 г. те са били три.

Мария Шарапова, Руанда, Ботсвана, горилите и почивката на тенисистката

Мария Шарапова и горилите

В Руанда и Ботсвана е просто невероятно

Въпреки че не е ясно на какво се дължи увеличаването, надяваме се добрите новини, свързани с още бебета горили, да не са просто временна случайност.