Пролетта официално е тук, а с нея започва и сезонът на алергиите. Сенната хрема е една от най-често срещаните и некомфортни такива. Ако страдаме от нея, може да си помогнем с малко предварителна подготовка преди най-активния й сезон.

Снимка 356878

Източник: iStock

Внимаваме с времето

Наситеността на полени във въздуха обикновено е най-голяма по обяд. Препоръчително е хората, които страдат от сенна хрема, да избягват излизането по това време на деня. Ветровитите дни също са по-опасни. Лекарите препоръчват на хората, които носят контактни лещи, временно да ги заменят с очила - така очите ще са по-защитени и няма опасност полените да влязат под лещите.

Снимка 386399

Източник: iStock

Антихистамини

Когато сме наясно, че страдаме от пролетна алергия, лекарите препоръчват приемът на антихистамини (противоалергични препарати като "Кларитин" и "Зиртек") да започне две седмици преди най-активния сезон за полените. Те трябва да се пият сутрин, а за през деня може да използваме спрей за нос.

Снимка 350550

Източник: iStock

Почистване на дома

Полените лесно полепват по дрехите - ако алергията ни е наистина сериозна, лекарите препоръчват моментално сменяне на дрехите у дома. По-честото чистене също намалява дразненето. Домашните любимци, които излизат навън, трябва да се къпят по-често.