На всеки в дадем момент от живота му е минавало през ума дали прави достатъчно често секс. Особено когато е от дълго време във връзка. Напълно естествено е да имаме несигурност относно това колко често правим секс с нашия партньор. Важно е обаче да имаме предвид, че всяка връзка е различна - с различни сексуални нужди.

Секс, алкохол и няколко мита за това как влияе на жените и мъжете

Какво се случва, когато "смесим" алкохол със секс

Как всъщност действа на мъжете и жените

Повече секс невинаги означава по-добра връзка. Вместо него, фокусирането върху качеството на секса и отношенията с партньора може да направи връзката ни по-силна. И все пак, има ли кратък отговор на въпроса колко често двойките трябва да правят секс.

Истината е, че няма нито кратък, нито правилен отговор. Просто толкова често, колко смятаме за подходящо за нашата връзка или сексуален живот.

Проучване от 2017 г., публикувано в Archives of Sexual Behavior, изследва сексуалното поведение на малко над 26 000 души от 1989 до 2014 г. Те установяват, че средностатистически възрастен човек прави секс 54 пъти годишно или средно около веднъж седмично.

Снимка 595491

Източник: iStock

Те също така откриват, че при семейните двойки броят остава почти същият - 51 пъти годишно. Въпреки това честотата се променя в зависимост от възрастта: 20-годишните съобщават, че са правили секс около 80 пъти годишно, докато броят пада до 20 за 60-годишните. Също така е важно да се отбележи, че "секс" е широко понятие, което обхваща много сексуални действия. Следователно определенията могат да варират от човек до човек.

Секс, храни и напитки, които да избягваме преди полов акт

Какво да не консумираме преди секс

Всичко в графата забранено преди полов акт

И ако приемем, че средната стойност е веднъж седмично, това не означава непременно, че е правилното "количество" секс за всички връзки.

"Работила съм с двойки, които биха твърдели, че веднъж седмично е твърде много, и други, които биха казали, че не е достатъчно", казва Стефани Гьорлих, лицензиран магистър по социология и секс терапевт. Тя пояснява, че всяка двойка определя от колко точно секс се нуждае - число, което може да се промени, докато връзката ни се развива във времето.

Снимка 595493

Източник: iStock

"Въпреки че може да има "твърде малко" или "твърде много" секс, това наистина е субективно и зависи от двойката", допълва пред  Insider Кристен Лозано, която е лицензиран брачен семеен терапевт и сексуален терапевт. Тя казва, че някои хора ще се чувстват удовлетворени дори и да не правят секс с месеци. 

Клитор, нервни влакна, Блеър Питърс и точно колко има в женския полов орган

Ето защо клиторът доставя толкова много удоволствие

Ново разкритие на учените дава светлина по въпроса

Затова вместо да търсим несъществуващо правило за това колко често трябва да правим секс, е добре да се съсредоточим върху сексуалната си връзка и какво означава тя за нас и партньора ни.