Откриването на нов вид насекомо едва ли е тема, която вълнува хора извън кръга на ентомолозите. Когато обаче те регистрират нова пеперуда и я кръстят на Господаря на злото от "Властелинът на пръстените", може и да обърнем внимание.

Глобалното затопляне влияе дори на зоната на здрача и застрашава нейните безбройни обитатели

Как глобалното затопляне влияе дори на зоната на здрача

И застрашава безбройните форми на живот

Точно така се случва със Saurona - нов род пеперуда с ярко оранжеви криле и черни точки, напомнящи на очи. Името й идва от Саурон - злият господар на Мордор, чието око успява да види всичко, което се случва на Средната земя.

Двете пеперуди от рода - Saurona triangula и Saurona aurigera, са дребни дори за пеперуди и едва ли ще всяват страх, подобно на "кръстника" си. Учените обаче казват, че подобни наименования имат голямо значение.

"Пеперудите са застрашени да загубят голяма част от хабитата си - имаме отчаяна нужда да идентифицираме и изучим нови видове преди да изчезнат", казва Бланка Уертас от Природонаучния музей на Лондон.

"Като им дадем необичайни имена, можем да привлечем вниманието към това какво се случва с пеперудите", допълва тя пред Guardian. Уертас пояснява, че на световно ниво те са в критично състояние заради загуба на хабитат заради сечи, употреба на пестициди и глобалното затопляне.