За повечето от собствениците на домашни любимци е нормално те да имат свой кът за спане и не ги допускаме в нашите спални.

Кучетата, продължителността на живота на стопаните им и как ни помагат да живеем по-дълго

С куче живеем по-дълго

Как четириногите ни лекуват

Резултатите от ново проучване обаче могат да ни накарат да преосмислим позициите си по въпроса. Но все пак зависи куче или коте притежаваме.

Проучването е направено от учени от Canisius College в град Бъфало, щата Ню Йорк, начело с д-р Кристи Л. Хофман. В него участвали 962 американки, които споделили своите навици за сън. От тях 57% споделяли леглото си с партньор, 55% с куче и 31% с котка.

Снимка 509658

Източник: iStock

Резултатите от проучването показали, че дамите, които през нощта приютявали любимите си кучета, имали най-спокоен нощен сън. Това се дължи на факта, че сънят на кучето и на човека са доста еднакви. Друга полза за собственичките на кучета е, че повечето от тях имат по-ясен режим - лягат по-рано от останалите и съответно стават по-рано.

Снимка 509659

Източник: iStock

Според учените, кучетата много по-рядко будят стопаните си по време на сън, а и дават допълнително усещане за комфорт и сигурност.

Страхотна новина за притежателите на кучета обаче не се отнася за собствениците котки.Проучването показва, че котките в леглото се отразяват също толкова зле на съня ни, колкото нашите партньори.

Котките, топлината и защо я обичат толкова много

Защо котките толкова много обичат топлината

И крие ли това опасности

Освен че ни будят по-често, те не дават онова чувство на комфорт и сигурност, което дават хората и кучетата, пише Mirror.