Колкото и да обича компанията ни, главната причина котката ни внезапно да скача в нашия скут или демонстративно да ляга върху клавиатурата на лаптопа, не е търсене на внимание, а на топлина. Не емоционална, а физическа топлина.

Котките преследват слънчевите петна по пода, спят върху радиатора и се примъкват колкото могат по-близо до печката и тази непрестанна жажда за топлина ни е някак озадачаваща.

Има няколко причини, които обясняват това поведение. Едната е, че котките произлизат от сухи пустинни места и са пригодени да се чувстват по-добре при по-високи температури.

Снимка 442033

Източник: iStock

Нормалната им телесна температура е по-висока от нашата и когато ни се струва, че нещо е топло, за котката то може да се усеща като хладно - от опит знаем, че е по-приятно да легнем върху нещо, което е поне толкова топло, колкото е тялото ни.

Друга причина е енергийната ефективност. Котките пестят енергия за загряване на тялото си, като използват слънцето или друг източник на топлина, вместо метаболизма си.

Снимка 442034

Източник: iStock

Освен това, когато спят (това се отнася и за нас) много метаболитни процеси се забавят и тялото леко изстива - тук на помощ идват одеялата и всичко, което може да ни сгрее отвън.

Но тази топлолюбивост крие известни рискове за котката. Тя има по-висок праг на болка, причинена от топлината и може да не усети, че е станало опасно горещо, което да доведе до изгаряния. Особено когато става въпрос за радиатори и печки.

Кучетата, котките и как ни влияе мяученето и скимтенето

Защо обичаме кучетата, колкото и децата

Емоции и психология

Това е и причината котката да може да ходи спокойно по горещ ламаринен покрив. Добра идея е обаче да ѝ приспособим легълце в безопасна близост до източника на топлина и така да контролираме ситуацията.