Изглежда, че Земята вече е твърде тясна, не само за хора като Джеф Безос и Илон Мъск, но и за идейните младежи от Русия, които стоят зад стартъпа StartRocket

Наскоро от Science Alert научихме, че компанията има за цел да изпрати своеобразен билборд в ниска орбита от 400-500 километра, защото... вече сме в XXI век и дори космосът не е таван на възможностите. 

Идеята е да се създаде изображение с лице от 50 квадратни километра посредством няколко сателита. 

Сателитите ще са оборудвани със специално платно, което ще може да се отваря и затваря, и ще бъде огрявано под определен ъгъл от сутрешните и вечерните слънчеви лъчи. 

"Светът е управляван от марки и събития", казва Владимир Ситников, основателят на StartRocket. "Икономиката е кръвоносната система на обществото. Забавлението и рекламите са неговото сърце. Ще живеем в космоса и човешкият вид ще започне да пренася културата си там", допълва той.

StartRocket предизвика недоволство в мрежата, като основните притеснения са две.

Едното е, че подобна инсталация ще добави много светлинен шум в окулярите на изследователските телескопи, а втората е, че билбордът най-вероятно ще се сблъска с друг от хилядите сателити, кръжащи над планетата ни. 

И двете ни звучат доста смислени и логични. 

Предчувстваме, че ако проектът се реализира, шансът по-напреднал от нас вид да ни посети ще влезе още по-дълбоко в отрицателната зона. 

Стартъпът все още не е набрал нужните му финанси, нито дори е получил разрешение от държавните власти да тества подобна идея.

Изкуствена луна вместо улично осветление

Ето така се прави още една Луна

Бъдеще или научна фантастика

Въпреки това Владимир далеч не е единственият човек с подобни намерения. Съдейки по развитията в тази посока в държави като Китай и Япония, сме склонни да вярваме, че подобни проекти действително ще бъдат реализирани през идните десетилетия.