Често се случва да подминаваме и леките намеци, и буйни избухвания на партньора. А те може да са знак за предстояща раздяла. Отново често човекът срещу нас дори и не осъзнава, че те всъщност предвещават началото на края.

Разводът, психическото и физическо здраве и негатвините последствия от раздялата

Негативните последствия от развода

Неприятно преживяване, откъдето и да го погледнеш

До този извод стигат изследователите от Тексаския университет в Остин. Но те откриват и двете думи, които най-често споменаваме, преди да кажем "Сбогом" на половинката си.

Според Сара Сераж, докторант по психология и главен автор на въпросното проучване, повечето от нас въобще не забелязват колко често използват определени предлози, местоимения и други части на речта.

Но именно тези функционални думи могат да ни издадат, когато преживяваме лични сътресения.

Снимка 520076

Източник: iStock

Специалистите доказват значението на начина на изказване непосредствено преди раздялата, след като правят анализ на над един милион публикации от 6800 потребители в Reddit.

За целта създават така наречения subreddit/BreakUp, или група на тема "Раздяла", и започват да следят под лупа коментарите.

Снимка 520071

Източник: iStock

А така стигат до извода, че промените в изказа настъпват средно три месеца преди раздялата на субектите и продължават средно шест месеца след това. Интересно е, че думите "аз" и "ние" се употребяват най-често по време на самия разпад на връзката.

Снимка 520072

Източник: iStock

Учените забелязват и още нещо - с времето публикациите стават все по-лични и интроспективни, защото потребителите явно преживяват потенциалния край. Което е признак за тежък когнитивен товар.

Защо оставаме във връзка, дори да не сме щастливи

Защо оставаме във връзка, дори да не сме щастливи

Обяснения, оправдания

Често употребата на "аз" се свързва със състоянията на тъга и депресия. Именно в тези моменти сме по-склонни да се фокусираме върху себе си и по-трудно се сближаваме с околните, уточняват още от Best Life.